Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Expert: Ökad risk för brexit utan avtal

Hon klarade förtroendeomröstningen men bekymren är inte över för Storbritanniens premiärminister Theresa May. Utsikterna att få till några ändringar i utträdesavtalet är små och risken för en brittisk krasch ut ur EU har ökat, enligt en expert.

May klarade Konservativa partiets omröstning om förtroendet för henne som partiledare, men 117 av 317 parlamentsledamöter i underhuset röstade emot henne. Det innebär att hennes position har försämrats ännu mer, anser Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge.

- Hon vet nu hur många på hennes egen sida som är emot henne, att de är mycket missnöjda och att de tänker agera. Hon måste få utträdesavtalet genom parlamentet och dessutom måste lagen gå igenom. Och de 117 kommer att rösta emot henne, säger hon.

Risken för en avtalslös skilsmässa från EU har ökat ytterligare, enligt Barnard.

- Om det hjälper med ytterligare försäkringar från EU vad gäller lösningen för Nordirland är oklart. DUP (nordirländska unionistpartiet) är hursomhelst emot det och många anser att vi borde lämna utan ett avtal för att vara fria. För Storbritannien vore det en social och ekonomisk katastrof.

TT: Vad kan EU göra?

- EU kommer troligen att komma med några fina formuleringar som läggs till i protokollet. Men för de hårdföra brexitförespråkarna är det inget värt, säger Barnard.

Splittrat parti

Förtroendeomröstningen om May har ytterligare bidragit till splittringen inom Torys, enligt flera brittiska medier. "May är nu en 'lam anka' – för svag för att återta kontrollen över sitt parti", skriver The Guardian. Men premiärministern får också stöd inifrån partiet, från dem som anser att det nu är dags att stå bakom henne och kräva försäkringar från EU om den nordirländska klausulen.

Brexitministern Stephen Barclay manar till att ta tag i nödlösningen – backstop på brexitspråk – som är till för att garantera en öppen gräns mellan Irland och Nordirland

- Vi behöver se en viss utveckling, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Både EU och Storbritannien är medvetna om att nödlösningen är temporär, bedyrar han och tillägger att det utträdesavtal som finns på bordet är det som gäller. Även eventuella alternativa brexitavtal skulle behöva en nödlösning kring gränsen, anse ministern.

Kritiker anser att nödlösningen låser fast Storbritannien i ett beroende av EU. EU har sagt att man är villigt att klargöra detaljer kring avtalet, men inte omförhandla det.

May till Bryssel

May har på torsdagsmorgonen åkt till Bryssel för att delta i årets sista EU-toppmöte och försöka få de förtydliganden som krävs kring lösningen för Nordirland, för att få igenom skilsmässoavtalet i parlamentet.

En omröstning om utträdesavtalet med EU ska hållas i det brittiska parlamentet senast den 21 januari. Någon omröstning är inte inplanerad före jul, enligt Andrea Lead som är ansvarig för parlamentets arbete.