Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brittisk polis spärrade av delar av Salisbury efter den misstänkta giftattacken i mars. Arkivbild.

Ex-spionen Sergej Skripal lämnar sjukhuset

Den ryske ex-spionen Sergej Skripal har skrivits ut från distriktssjukhuset i Salisbury i Storbritannien. Han kommer nu att fortsätta tillfrisknandet på en plats utanför sjukhuset. Under en presskonferens önskade också Rysslands president Vladimir Putin honom "god hälsa".

'"Det är en fantastisk nyhet att Sergej Skripal mår tillräckligt bra för att kunna lämna distriktssjukhuset i Salisbury", säger sjukhusets direktör Cara Charles-Barks i ett uttalande.

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inledningsvis betecknades deras hälsotillstånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskador till följd av förgiftning med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus. Sergej Skripal är den siste av de tre som skrivs ut.

"Omfattande uppgift"

"Det har varit en omfattande uppgift utan motstycke att behandla honom och två andra personer för det här nervgiftet, och samtidigt erbjuda utomordentlig vård till de andra patienterna", säger vårddirektor Lorna Wilkinson i ett uttalande.

Rysslands president Vladimir Putin kommenterar nu händelsen och önskar Skripal "god hälsa":

- Om det hade handlat om en militär giftattack hade han dött direkt. Tack gode gud att han återhämtade sig och att han nu fått lämna sjukhuset, sade Putin under en presskonferens i samband med hans möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Dömd till fängelse

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Den misstänkte giftattacken har lett till en diplomatisk kris mellan Storbritanniens och Rysslands regeringar. Storbritannien har anklagat Ryssland för att ligga bakom attacken och sagt att giftet som användes ska ha tagits fram i det sovjetiska Novichok-programmet. Regeringen i Moskva har förnekat sin inblandning.

På presskonferensen sade Putin också att Ryssland har erbjudit Storbritannien hjälp i utredningen, men att de hittills inte har fått någon respons.

- Vårt erbjudande kvarstår, sade han.