EU har beslutat att lagstifta mot användningen av antibiotika i djur. Arkivbild.
EU har beslutat att lagstifta mot användningen av antibiotika i djur. Arkivbild.

EU-regler införs kring antibiotika till djur

EU har beslutat att lagstifta kring användningen av antibiotika till djur. Syftet är att motverka antibiotikaresistens och det blir bara i undantagsfall tillåtet att medicinera djur i förebyggande syfte. I stället måste en veterinär avgöra om djuret är sjukt.

ANNONS
|

I början av 2000-talet förbjöds användningen av antibiotika inom EU i tillväxtsyfte för att få större djur. Efter trepartssamtal har EU nu enats om ny lagstiftning som gör det förbjudet att medicinera djurgrupper i förebyggande syfte, så att de inte blir sjuka.

- Det krävs att en veterinär har gjort en klinisk bedömning av att det enskilda djuret är sjukt. Man ska särskilja det djuret från övriga djur och medicinera det, säger Fredrick Federley (C), ledamot i EU-parlamentet.

ANNONS

Data samlas in

Undantag görs om det är sjukdomar som kan spridas epidemiskt, till exempel bland fåglar. Data måste också samlas in på gårdsnivå – vad det är för typ av djur som är sjukt, vad det är för sjukdom och vilken antibiotika som förskrivits.

- Det här ger oss en möjlighet att se hur antibiotika används och var det används mest, och kanske också var det används felaktigt.

Reglerna innebär också att importerat kött från länder utanför EU måste ha en standard i produktionen som lever upp till lagkraven.

- Det här kommer att påverka Storbritannien vid brexit. Ska de sälja kött på den europeiska marknaden måste de leva upp till det vi har beslutat.

Stort steg

Många av de regler som ska införas finns redan i Sverige. Lagstiftningen kommer ändå att vara ett stort steg framåt för att bekämpa antibiotikaresistens i världen, anser Federley.

ANNONS

- Vi ger fortfarande globalt mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Vi kan inte driva fram en resistens som gör medicin obrukbar, säger han.

TT

ANNONS