Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L).

EU-ministern beklagar parlamentets nej

Sveriges EU-minister Ann Linde (S) säger att det brittiska parlamentets nej är olyckligt och kan leda till ett oordnat utträde ur EU. Hon får medhåll av EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (C) och Cecilia Wikström (L).

Ett oordnat utträde skulle vara dåligt för Storbritannien, men också dåligt för Sverige, enligt Linde.

- Vi har en väldigt stor export till Storbritannien och många svenskar som bor där, vi har över huvud taget väldigt mycket relationer till Storbritannien som regleras av alla dessa tusentals bestämmer som gör att samarbetet flyter smidigt. Om man får ett ordnat utträde får man en lång övergångsperiod på sig att klara ut alla sådana frågor, säger Linde till TT.

Ann Linde säger att Storbritanniens avtal med EU ligger fast.

- Jag hoppas att May nu har samtal med Jean-Claude Juncker och får förtydliganden som kan hjälpa May att övertyga parlamentariker om att avtalet som förhandlats i två år trots allt är det bästa, säger hon.

C vill förlänga tidsfristen

Fredrick Federley säger att parlamentets nej är ett extremt bakslag både för hela brexitrörelsen och för Theresa May. Efter kvällens beslut anser han det sannolikt att Storbritannien kommer att begära mer tid och därmed inte lämnar EU den 29 mars.

- Från Centerpartiets sida har vi sagt att om Storbritannien vill ha mer tid så är vi beredda att ge dem det och förlänga fristen fram till juli.

"Ett mardrömsscenario"

Cecilia Wikström beklagar det brittiska parlamentets nej till utträdesavtalet med EU, skriver hon i ett pressmeddelande:

"Nu står vi inför ett mardrömsscenario där vilket som blir nästa steg är högst oklart."

Wikströms bedömer att britterna antingen kraschar ut ur EU utan ett avtal på plats, att EU ger premiärminister Theresa May mer tid att omförhandla avtalet, eller att Storbritannien stannar kvar i EU.

"Oavsett vilket så är det som sker i Storbritannien en väckarklocka för alla som funderar på att låta bli att rösta i Europavalet den 26 maj. Brexit är en påminnelse om att varje enskild röst gör skillnad", skriver hon.