Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migranter vandra längs en järnväg nära gränsen mellan Serbien och Ungern. Som ordförandeland i EU:s ministerråd hoppas Sverige på en uppgörelse bland EU:s medlemsländer om asylpolitiken redan i sommar. Arkivfoto.
Migranter vandra längs en järnväg nära gränsen mellan Serbien och Ungern. Som ordförandeland i EU:s ministerråd hoppas Sverige på en uppgörelse bland EU:s medlemsländer om asylpolitiken redan i sommar. Arkivfoto. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

EU-länder enas om asyl – kanske redan i sommar

Redan i juni hoppas Sverige kunna ena övriga medlemsländer i EU om hur asyl- och migrationspolitiken ska se ut.
Samtidigt ska svensk "fikadiplomati" hjälpa Bulgarien och Rumänien in i Schengen.

En efter en går de svenska ministrarna just nu igenom sina planer för vårens ordförandeskap i EU:s ministerråd inför EU-parlamentets olika utskott.

På måndagen var turen kommen till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) som framträdde inför det mäktiga utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe), som bland annat hanterar den ständiga EU-striden om asyl och migration.

Ledamöterna fick höra en optimistisk Malmer Stenergard som tror att EU-ländernas syn på migrationen kan jämkas samman redan till i sommar.

– I den bästa av världar så har vi en position i rådet i början av juni. Om allt går som smort så kommer vi kunna inleda de viktiga förhandlingarna med (EU-)parlamentet under det svenska ordförandeskapet. Sedan får det spanska ordförandeskapet ta vid, säger migrationsministern till TT och SR Ekot efter sitt utskottsförhör.

"Fritt fall"

Att den svenska regeringen har SD som stödparti har annars väckt farhågor i EU-parlamentet om att Sverige inte ska lägga särskilt stor vikt vid migrationsförhandlingarna under våren. Malmer Stenergard håller inte med om det.

– Det svenska ordförandeskapet handlar ju om att vara ordförande för hela rådet – inte framför allt om att föra fram en svensk position. Men jag skulle vilja säga att det går hand i hand här. Om vi får på plats ett fungerande system där vi har ordning vid gränsen, där de som kommer dit registreras och säkerhetsgranskas, då kommer det sammantaget att minska trycket även på Sverige, säger migrationsministern.

EU-parlamentsledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) är dock föga imponerad.

– Det är som vanligt väldigt mycket vackra ord, men det som oroar mig och många i parlamentet är det faktum att det som ligger på bordet – den migrationspolitik som kommer att förhandlas under det svenska ordförandeskapet – är en migrationspolitik som underminerar asylrätten. Det är ett fritt fall, säger Bah Kuhnke.

Kaffesamtal

En annan tvistefråga som irriterar i Libe-utskottet är att EU:s medlemsländer inte kunnat enas om att släppa in Bulgarien och Rumänien i Schengensamarbetet, på grund av envisa nej från Nederländerna och Österrike.

Justitieminister Gunnar Strömmer har dock druckit kaffe med de fyra ländernas ansvariga ministrar och har gott hopp om en framgångsrik fikadiplomati.

– Jag uppfattar att det finns en vilja hos alla berörda att ta upp diskussionen och hitta en konstruktiv väg framåt, säger justitieministern i Bryssel.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson, justitieminister Gunnar Strömmer (M) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid en presskonferens med anledning av EU:s informella rådsmöte på Arlanda i förra veckan. Arkivfoto.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson, justitieminister Gunnar Strömmer (M) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid en presskonferens med anledning av EU:s informella rådsmöte på Arlanda i förra veckan. Arkivfoto. Bild: Henrik Montgomery/ TT

Fakta: EU:s asyl- och migrationspolitik

EU:s migrationsansvariga kommissionärer Ylva Johansson och Margaritis Schinas lade hösten 2020 fram sitt stora förslag om en asyl- och migrationspakt i EU för att samordna politiken mellan medlemsländerna efter många års oenighet.

Förhandlingarna därefter gick inledningsvis trögt, men gjorde i olika omgångar framsteg under Frankrikes och Tjeckiens halvår som ordförandeländer i ministerrådet under 2022. Bland annat fastslogs en tidsplan i september i fjol där medlemsländerna, parlamentet och kommissionen siktar på att nå en färdig slutuppgörelse under början av 2024.

I ministerrådet pågår just nu omfattande detaljdiskussioner i hopp om att samla medlemsländerna till en gemensam uppfattning redan till i juni. Först därefter kan man inleda slutliga kompromissförhandlingar med EU-parlamentet.