Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Bild: AP/TT

Erdogan utesluter ej mer vapenköp av Ryssland

Natolandet Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utesluter inte att fortsätta vapenaffärerna med Ryssland, trots hot om nya sanktioner från USA. Det handlar om ett andra parti av det ryska luftvärnssystemet S-400.

ANNONS

– I framtiden kommer ingen att ha möjlighet att lägga sig i vilket typ av försvarssystem vi införskaffar, från vilket land eller vid vilken nivå, säger Erdogan i en intervju med den amerikanska tv-kanalen CBS News.

I slutet av förra året riktade USA sanktioner mot den turkiska militära upphandlingsmyndigheten SSB, dess ordförande och tre anställda efter att Turkiet köpt in ett första parti av S-400.

Enligt Washington utgör det ryska försvarssystemet ett hot mot de amerikanska stridsplanen F-35 samt mot Natos bredare försvarssystem och man har från USA:s sida vid upprepade tillfällen sagt att nya sanktioner troligtvis kommer utfärdas om Turkiet går vidare och köper ett andra parti.

ANNONS

Turkiet hävdar å sin sida att det inte varit möjligt att införskaffa luftvärnssystem från någon av sina allierade i Nato på godtagbara villkor.

Erdogan besöker Ryssland nästa vecka för att träffa president Vladimir Putin. De två ledarna kommer bland annat diskutera konflikten i nordvästra Syrien.

ANNONS