Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nya Zeelands premiärminister Bill English med sin partimaskot i Cambridge dagen före valet.

English inleder samtal efter Nya Zeeland-val

Nykomlingen med rockstjärnestatus blev på rekordtid en utmanare om premiärministerposten. Men den lågmälde veteranen tog ändå hem valet i Nya Zeeland. Den konservative premiärministern Bill English ska nu prata med nationalistiska New Zealand First om nästa styre.

Valet i Nya Zeeland har slutat i ett slags dödläge där varken Englishs konservativa parti National eller Labour får egen majoritet. National får 46 procent och Labour knappt 36 procent.

Men med de flesta rösterna i bakfickan säger English att han "inom de närmaste dagarna" ska inleda samtal med New Zealand First – som ligger på 7,5 procent – om vad som kan göras ifråga om en eventuell regeringsbildning.

- Vi behöver skynda på den processen, säger English.

Det slutliga valresultatet, där också utlandsrösterna ingår, kommer först den 7 oktober.

Mätningar före valet talade om att det kunde bli extremt jämnt mellan English och utmanaren Jacinda Ardern, nykomlingen som Labourledare.

- Vi hade naturligtvis hoppats på ett bättre resultat, säger en besviken Ardern enligt The New Zealand Herald.

"Full fart"

Hon såg inför valet ut att ha lyft sitt Labour som en raket efter att ha tagit över som oppositionsledare den 1 augusti. 37-åringen har mottagits som en rockstjärna på det socialdemokratiska partiets valmöten.

- Jag satte full fart från början och drev en kampanj som var bra nog för att vinna, sade hon inför valet.

Och med 35,8 procent har ändå Ardern lyft partiet med 11 procentenheter.

Men 55-årige Bill English, som drivit en mer lågmäld kampanj, återtog mark i opinionen dagarna strax före valet. Han har lyft fram sin erfarenhet, pekat på landets ekonomiska tillväxt och utlovat skattesänkningar.

Nu är han uppenbarligen segrare, men lär alltså behöva hjälp för att bilda en regering. Antingen en minoritetsregering eller en koalition med nationalistiska New Zealand First.

Flera alternativ

New Zealand Firsts ledare ledare Winston Peters säger att han ska prata med resten av partiledningen innan han tillkännager något beslut.

- Vi sitter inte på alla korten, men vi sitter på de viktigaste korten, säger Peters enligt The New Zealand Herald.

Ett annat regeringsalternativ som tidningen har lyft fram är en minoritetsregering med Labour och New Zealand First stöttade av miljöpartiet Green – som har 5,8 procent.

Enligt valmyndigheten hade rekordmånga nyzeeländare förtidsröstat: 1,2 miljoner av landets knappt fem miljoner invånare.