Demonstrationer för Muhammad Mursi i Istanbul i tisdags.
Demonstrationer för Muhammad Mursi i Istanbul i tisdags.

Egyptiska medier tonar ned Mursis död

Han hölls isolerad i fängelset och nekades läkarvård. Egyptens förste demokratiskt valde president Muhammad Mursis plötsliga död, troligen orsakad av en hjärtattack, har chockat Egypten. Dödsfallet har skapat rubriker världen över, men i de hårt statskontrollerade egyptiska medierna är rapporteringen som en bisats.

ANNONS
|

En enda egyptisk tidning lade nyheten om Muhammed Mursis dramatiska död på sin förstasida på tisdagen, enligt en kartläggning som den egyptiska onlinesajten Mada Masr har gjort.

Andra tidningar teg helt och hållet om händelsen, eller förpassade nyheten till de sidor i tidningen som vanligtvis rapporterar om brott och straff, enligt Mada Masr.

Artiklarna var förbluffande lika – alla på totalt 42 ord.

- Det är väldigt låg bevakning. Medierna nämner inte ens vem han var, att han har varit president och blev störtad. Det verkar som att alla medier har fått en mall och publicerat därefter, säger en egyptisk journalist som TT har talat med.

ANNONS

Av rädsla för repressalier vill journalisten inte uppge sitt namn.

Kräver utredning

Det var från sin inglasade bur i domstolen i Kairo som Muhammad Mursi fick tillstånd att tilltala rätten under en domstolsförhandling. Det gjorde han i fem minuter – och föll sedan ihop på golvet.

Den 67-årige ledaren för den numer terrorstämplade rörelsen Muslimska brödraskapet i Egypten, som drygt ett år efter att han valts till president 2012 störtades av militären och åtalades för bland annat spioneri och mord, förklarades inom kort död på sjukhuset.

I nästan sex år satt Mursi nära totalt isolerad i Torafängelset i Kairo. Han fick bara träffa sin familj tre gånger, och förvägrades tillräcklig sjukvård trots sin dåliga hälsa, enligt Amnesty International.

Amnesty och Human Rights Watch – liksom FN – kräver nu en oberoende utredning av Mursis död. Egyptens utrikesdepartement tillbakavisar kraven, och hävdar att de utgör ett "medvetet försök att politisera en naturlig död".

"Blev mördad"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger vid ett möte Istanbul att Mursi "inte dog, han blev mördad". Erdogan ska via den islamska samarbetsorganisationen OIC försöka få den egyptiska regeringen lagförd internationellt för dödsfallet.

Och i skarp konstrast till de egyptiska medierna, bubblar indignationen på sociala medier.

Tv-profilen Moataz Matar, som leder ett program på den oppositionella tv-kanalen al-Sharq med säte i Turkiet, har på Twitter aviserat en "dag av ilska".

ANNONS

"Gör onsdag den 19 juni 2019 till en officiell dag av ilska, sedan Arabrepubliken Egyptens legitima president lämnat oss", skriver Matar på sitt Twitterkonto, som följs av över en miljon människor.

Han avslutar med taggen "Sisi dödade Mursi" – en anklagelse riktad direkt mot Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

Hård kontroll

Det fria ordet har alltmer hamnat under lupp i Egypten under al-Sisis styre. Bakom skydd av omfattande antiterrorlagar har regimens långa arm rättfärdigat blockeringen av hundratals webbsidor, enligt organisationen AFTE, skriver al-Jazira.

Flertalet bloggare, journalister och aktivister har fängslats.

Bland de som vågar kritisera regimen i sviterna av Mursis död lever många i utlandet, som Moataz Matar, säger den egyptiska journalisten.

- Vi lider en akut brist på trovärdiga källor i Egypten just nu. Vi har bara några få aktivister och frivilligorganisationer kvar. Några av dem vågar kritisera bristen på medicinsk vård i fängelserna, säger hon.

TT

Bakgrund: Muhammad Mursi

Muhammad Mursi föddes den 8 augusti 1951 i en by i provinsen al-Sharqiyya. Hans pappa var bonde.

Mursi tog examen som ingenjör vid Kairos universitet och doktorerade vid University of Southern California i USA där han också var biträdande professor i början av 1980-talet.

Han klev in i politiken år 2000 när han valdes in i parlamentet som oberoende kandidat under den dåvarande regimens förbud mot Muslimska brödraskapet.

Mursi satt kvar i parlamentet till 2005. Året efter dömdes han till sju månaders fängelse för att ha deltagit i en demonstration som krävde rättsliga reformer.

2010 blev han talesperson för Muslimska brödraskapet och valdes in i rörelsens politbyrå.

Han greps under demonstrationerna mot den dåvarande envåldshärskaren Hosni Mubarak 2011 men rymde från ett fängelse tillsammans med många andra fångar.

En kompromiss gjorde att Mursi blev Muslimska brödraskapets kandidat i Egyptens första demokratiska presidentval 2012. Han vann valet knappt mot Mubaraks tidigare premiärminister, den impopuläre Ahmad Shafiq.

Han svor att bli "alla egyptiers" president men anklagades snart för att ha svikit idealen i upproret mot Mubarak och för att tillsätta medlemmar i Muslimska brödraskapet på viktiga poster.

Mursis korta tid som president präglades av ekonomisk kris och splittring mellan samhällsgrupper. När han utfärdade ett dekret som i praktiken skyddade hans beslut från rättslig prövning utbröt blodiga protester.

Han avsattes den 3 juli 2013 när försvarsministern och arméchefen, general Abd al-Fattah al-Sisi, tog över. Denne valdes sedan till president året därpå.

Många anhängare till Muslimska brödraskapet dödades sedan i protester mot övertagandet och många andra fängslades.

Flera rättegångar har hållits mot Mursi som bland annat dömts till 20 års fängelse för beslut om tillslag där demonstranter dödades i december 2012. Han har också dömts till två livstidsdomar för spioneri.

Den 17 juni 2019 kom beskedet att Muhammad Mursi avlidit efter att ha kollapsat i en rättssal.

Han var gift och hade fem barn och tre barnbarn.

Källa: AFP

ANNONS