Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wikileaksgrundaren Julian Assange befinner sig på ambassaden i London sedan 2012. Arkivbild.

Ecuador byter strategi om Assange

Ecuador kommer inte att förhandla med den brittiska regeringens företrädare å Julian Assanges vägnar, säger landets utrikeminister José Valencia.

- Ecuador har inget ansvar att vidta några ytterligare åtgärder. Vi är inte herr Assanges advokater, vi är inte heller representanter för den brittiska regeringen. Det här är en fråga som ska lösas mellan Assange och Storbritannien, säger José Valencia.

Detta innebär en ändrad attityd från Ecuador vars tidigare praxis varit att upprätthålla en dialog med de brittiska myndigheterna över Assanges situation.

Politisk asyl

Wikileaksgrundaren Julian Assange bor sedan sex år tillbaka på Ecuadors ambassad i London, där han sökte politisk asyl efter att ha anklagats för våldtäkt i Sverige. Han säger sig vara rädd för att bli utlämnad till USA där han riskerar åtal för att ha läckt militära hemligheter.

José Valencia säger att Ecuadors enda ansvar är att se efter Assanges välbefinnande. Wikileaksgrundaren stämde förra veckan landet på grund av förändrade villkor på Londonambassaden. De nya villkoren innebär bland annat att Assange själv ska betala för sjukvård och telefonsamtal, samt att han själv ska städa upp efter sin katt.

- Ecuador har ingen skyldighet enligt internationella avtal att betala för saker som herr Assanges tvätt, säger utrikesministern.

Ecuadorianskt medborgarskap

Ecuadors president Lenín Moreno har sagt att Assanges asyl inte är menat att vara för evigt, men han har också uttryckt oro över möjligheten att Assange kan utlämnas till USA.

I december beviljade Ecuador Assange ecuadorianskt medborgarskap och försökte utse honom som en del av landets diplomatiska uppdrag i Storbritannien och Ryssland, vilket kunde ha försäkrat honom om säker passage för att lämna ambassaden. Storbritannien nekade den begäran.