Ett räddningsteam förebereder dykutrustning vid ingången till det grottkomplex i Thailand där tolv pojkar och deras fotbollstränare är fast.
Ett räddningsteam förebereder dykutrustning vid ingången till det grottkomplex i Thailand där tolv pojkar och deras fotbollstränare är fast.

Dykexpert: Extremt riskfyllt dyka med pojklag

I snart två veckor har de tolv pojkarna och deras tränare varit fast i en grotta i Thailand. Olika möjligheter till att få ut pojkarna diskuteras, bland annat att låta dem dyka ut – något som kan bli både svårt och riskfyllt.

ANNONS
|

- Det är extremt komplext, säger dykexperten Jonas Westerberg, som leder ett EU-projekt om räddningsarbete under vatten i trånga miljöer.

Han har regelbunden kontakt med den räddningsgrupp i Thailand som ska försöka att få ut pojkarna och deras tränare ur grottan.

- Det är lervatten och noll sikt. Man ser ingenting i vattnet. Det är väldigt strömt där och det finns trånga passager. Det innebär ganska besvärliga grejer, säger han.

ANNONS

Ska försöka att dyka ut

Räddningsteamet har säkrat en väg fram till pojkarna. Längs den har man satt upp en följlina och hängt upp syrgasflaskor.

- Om jag förstod det rätt var det var femtionde eller var hundrade meter. Det är för att förbereda att dyka ut med dem.

Den prioriterade planen är att lära pojkarna, som inte kan simma eller dyka, att kunna vara under vatten med dykutrustning. Tanken är att de ska andas ur räddningsdykarens gasförråd och bära specialgjorda masker anpassade för barn. Sedan kommer räddningsdykare att guida dem i vattnet.

Men att dyka ut pojkarna är inte riskfritt, betonar Jonas Westerberg.

- Det finns extremt många risker. Men samtidigt är de som är på plats de mest framstående inom området. De bedömer det här som det säkraste sättet av de möjliga, säger han och fortsätter:

- Drabbas man av panik i en undervattenspassage finns det ingenstans att ta vägen. Det är berg ovanför. Det är en fördel att de är barn – de är mer anpassningsbara än vuxna. Det finns risker, men det finns också stora möjligheter att det går vägen.

ANNONS

Hur pojkarna ska klara av en sådan lång och krävande dykning har diskuterats.

- Men viljan att överleva är stark. De kommer att få skyddsutrustning.

Eftersom hela sträckan inte är vattenfylld kommer de inte att behöva simma fem kilometer. I vissa områden går det att krypa.

Börjar bli bråttom

Tidigare var den prioriterade planen att pumpa ut vatten ur grottan.

- Men så fort det regnar kommer nytt vatten in. Nu är man rädd för att ett nytt monsunregn ska komma under helgen. Planen nu är att dyka innan det blir för mycket vatten.

Enligt Jonas Westerberg börjar det bli bråttom att få ut pojkarna och deras tränare. När pojkarna ska dyka ut vet han inte.

- De hade inte sagt något definitivt mer än att det börjar bli bråttom på grund av regnet.

ANNONS

- Det är en fruktansvärd händelse. Man är glad över att pojkarna är så tuffa.

Grottan, som är en turistgrotta, är vanligtvis torrlagd. Pojkarna och tränaren skulle göra en utflykt till den efter en träning. De gick in i grottan, trots att det är förbjudet om det är regnoväder på gång. Då kom ett monsunregn – och vattenmängderna trängde pojkarna och tränaren längre och längre in i grottan.

Pojkarna och tränaren sitter på en klippa upp till fem kilometer in i grottan. Men Jonas Westerberg understryker att det inte är vattenfyllt hela vägen.

TT

Fakta: Olika möjligheter till att få ut pojkarna

Det finns flera – mer eller mindre riskfyllda – möjligheter till att få ut pojkarna ur grottan. Här är några av dem.

Vänta tills vattnet sjunker

Detta ska vara det säkraste och minst komplicerade sättet, men det kan ta lång tid – troligtvis flera månader. Japanska ingenjörer har varit med och skapat ett pumpsystem som minskar vattennivåerna med en centimeter varje timme. Om det kan fortsätta i den takten är det möjligt att minska översvämningen tillräckligt mycket för att pojkarna ska kunna gå ut.

Men vädret spelar en stor roll. I norra Thailand väntas stora mängder regn under veckor, vilket kan fylla grottan med vatten lika fort som, eller fortare än, vatten kan tömmas.

Låta dem ta sig ut genom en "skorsten"

Det är möjligt att det finns oupptäckta "skorstenar" i grottan, som kan leda uppåt – och ut. Räddningsarbetare vet dock att det inte finns något som leder till den del av grottan där pojkarna befinner sig. Men det kan alltså finnas en utgång längre in i grottan.

Låta dem dyka ut

En annan möjlighet som har diskuterats är att lära pojkarna att dyka i grottor. Det beräknas dock vara det svåraste och mest riskfyllda alternativet, enligt experter.

För en frisk vuxen människa tar det cirka tre dagar att lära sig så kallad scubadykning, vanligtvis i lugna och klara vatten när det är ljust ute och inga hinder finns i vägen.

Så ser läget inte ut för pojkarna. Grottan är mörk, hopträngd och översvämmad av snabbt stigande, lerigt vatten. Dessutom är sikten dålig.

Risken för att något går fel, eller att någon av pojkarna får panik och utsätter sig själv och dykarna för fara, är hög.

Skicka ett barn först

Om räddningsteamet bestämmer sig för att låta pojkarna dyka ut är ett sätt att mildra paniken på att låta den av dem som är mest säker gå först.

I så fall kan en av pojkarna dyka först och sedan kan bilder visas för resten av gruppen, för att visa att han har kommit till den andra änden.

Borra ett nytt hål

Att borra ett nytt hål är ett annat alternativ som har diskuterats.

Låta dem flyta ut

Ytterligare ett alternativ är att låta gruppen flyta ut som "paket" i en räddningsbår med hjälp av en luftbehållare och med ansiktsskydd. På så sätt skulle pojkarna inte behöva simma på egen hand.

Metoden ska ha använts vid andra grotträddningar. Men thailändska talespersoner har hittills inte nämnt detta alternativ, enligt AFP.

Grottans passager är trånga och slingriga, och det är inte säkert att det skulle gå att flyta ut pojkarna.

Källa: TT, AFP.

ANNONS