Anhängare till vänsterkandidaten Gustavo Petro i söndagens val i Colombia. Men rivalen Iván Duque var uppenbarligen starkare.
Anhängare till vänsterkandidaten Gustavo Petro i söndagens val i Colombia. Men rivalen Iván Duque var uppenbarligen starkare.

Duque mot seger i Colombia

Den konservative Iván Duque vinner valet i Colombia, rapporterar medier i Bogotá. När de flesta rösterna räknats har han 55 procent, mot rivalen Gustavo Petros drygt 40 procent. De båda kandidaterna står för vitt skilda politiska visioner.

ANNONS
|

11230 vallokaler har hållit öppna i Colombia under söndagen, med internationella observatörer på plats. Två timmar innan vallokalerna stängde hade det kommit in 341 anmälningar om misstänkt valfusk till valmyndigheten, skriver tidningen El Tiempo.

Valmyndighetens chef Juan Carlos Galindo är ändå nöjd med processen:

- Det har varit det säkraste och mest fredliga valet i Colombias historia, säger han enligt Caracol.

ANNONS

"Två extremsidor"

Den konservative Iván Duque ser alltså ut att besegra vänsterkandidaten Gustavo Petro, som i sin ungdom var medlem i gerillan M-19 och som senare i livet blev borgmästare i Bogotá.

- Det är två extremsidor som kan förstöra de senaste årens utveckling som har pågått i landet, säger väljaren Juan José Mojica till nyhetsbyrån AFP.

Duque, som är skyddsling till ex-presidenten Álvaro Uribe, har varit favorittippad efter att ha fått flest röster även i den första valomgången.

De två kandidaterna står för radikalt olika politiska program och valet anses av många bedömare som polariserande, med flera brännande frågor.

Farc-avtalet i fokus

Inte minst när det gäller fredsavtalet mellan Farc-gerillan och den colombianska staten, en fråga som är fortsatt kontroversiell i landet.

Avtalet, som slöts 2016, har delat landets befolkning. Duque är starkt kritisk till fredsavtalet och vill att delar av det ska omförhandlas, bland annat med hänvisning till att det är för milt gentemot de före detta gerillamedlemmarna. Petro är å sin sida positiv till överenskommelsen med Farc.

- Jag hoppas att alla colombianer går ut och röstar för att stärka vår demokrati, som garanterar rättigheter och friheter för alla medborgare, sade den avgående presidenten Juan Manuel Santos när han röstade.

ANNONS

Santos fick Nobels fredspris 2016 för sina ansträngningar att få slut på kriget med Farc-gerillan.

Rösta blankt

Valet har även präglats av klassiska höger- och vänstermotsättningar. Petro vill exempelvis jämna ut utbildningssystemet och göra det möjligt för fler colombianer att studera medan Duque har sagt sig vilja sänka företagsskatten.

Flera av de kandidater som ställde upp i första valomgången har uppmanat sina sympatisörer att rösta blankt för att visa sitt missnöje med både Duque och Petro.

TT

Fakta: Presidentstyrd republik

Colombia är en presidentstyrd republik. Den verkställande makten utövas av presidenten, den lagstiftande makten innehas av kongressen och högsta dömande makt är Högsta domstolen.

Presidenten utses för fyra år i allmänna val och kan inte väljas om. Efter en ändring av grundlagen 2005 var omval möjligt, vilket förklarar hur Juan Manuel Santos har kunnat styra landet sedan 2010. Men regeln ändrades på nytt 2015 och förbudet mot omval infördes igen.

Presidenten tillsätter regeringen och högre tjänstemän i Colombia. Dessutom är han/hon högsta befälhavare för försvarsmakten och polisen.

Kongressens ledamöter utses i allmänna val för en mandatperiod på fyra år. Colombianer som vill rösta måste ha fyllt 18 år. Poliser, militärer och dömda fångar får inte rösta. Kongressen består av två kamrar: representanthuset som har 166 ledamöter och senaten med 102 senatorer.

Källa: UI:s Landguiden

Fakta: Fredsavtal efter 50 år av konflikt

Den marxistiska gerillarörelsen Colombias väpnade revolutionära styrkor (Farc) bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet i landet. Farc var ursprungligen en revolutionär rörelse som förespråkade jordreformer.

Olika vänsterrebellgrupper, högerpolitiska paramilitärer och knarkkarteller har dragits in i konflikten som rasat sedan dess. Uppskattningarna varierar men en statlig utredning har kommit fram till att omkring 220000 människor, varav 80 procent civila, har dödats i konflikten sedan 1959.

Fredssamtal mellan regeringen och Farc påbörjades i november 2012 och hölls i Kubas huvudstad Havanna. Parterna enades om ett fredsavtal den 25 augusti 2016. Men de colombianska väljarna röstade, med mycket liten marginal, oväntat nej till avtalet i folkomröstningen den 2 oktober.

Nya samtal inleddes, och parterna enades om ett nytt fredsavtal den 12 november i Havanna. Det godkändes av kongressen den 1 december. Colombias president Juan Manuel Santos fick i december 2016 Nobels fredspris för sitt arbete med att få slut på landets inbördeskrig.

ANNONS