Ingen ände är i sikte på vulkanutbrottet på La Palma. Fyra isolerade hundar ska nu försöka undsättas. Arkivbild.
Ingen ände är i sikte på vulkanutbrottet på La Palma. Fyra isolerade hundar ska nu försöka undsättas. Arkivbild. Bild: Daniel Roca/AP/TT

Drönare ska rädda hundar på vulkanö

Fyra hundar har i veckor varit fångade mellan lavaströmmar på kanarieön La Palma. Nu förbereds ett ingripande med drönare för att undsätta dem.

ANNONS

Utbrottet från vulkanen Cumbre Vieja började den 19 september. Lavan rinner sakta ner mot havet och har bildat "öar" av opåverkat land. På ett sådant ställe finns hundarna sedan början av oktober.

De är nu utmärglade och har vid två tillfällen fått vatten och mat via mindre drönare.

En lokal djurorganisation har vänt sig till det industriella drönarföretaget Aerocamaras med hopp om att en större drönare ska kunna lyfta ut djuren.

– Vi har ingen erfarenhet av att transportera levande djur med drönare, det har ingen, säger Aerocamaras vd Jaime Pereira till tv-kanalen Telecinco.

En plan är ändå utformad. Den går ut på att skicka en 50-kilos drönare utrustad med nät för att fånga hundarna en och en.

ANNONS

Utfallet av räddningsinsatsen hänger på hur hundarna bemöter drönaren, enligt Jaime Pereira:

– En hund kan reagera genom att springa i väg eller hoppa runt.

Inget datum är spikat för drönaroperationen.

Utbrottet har förstört runt 2 000 byggnader, mestadels hem. Tack vare snabba evakueringar av omkring 7 000 människor har ingen av öns cirka 85 000 invånare mist livet. Enligt forskare finns inga tecken på att utbrottet är på väg att avta.

ANNONS