Europaparlamentets talman David Sassoli är en av åtta EU-medborgare, däribland en svensk, som belagts med inreseförbud av Ryssland. Nu kallar EU-kommissionen Rysslands EU-ambassadör till ett möte.
Europaparlamentets talman David Sassoli är en av åtta EU-medborgare, däribland en svensk, som belagts med inreseförbud av Ryssland. Nu kallar EU-kommissionen Rysslands EU-ambassadör till ett möte. Bild: Yves Herman/AP/TT

EU framförde kraftfullt fördömande av Ryssland

EU-kommissionen har kallat upp Rysslands EU-ambassadör för att ansikte mot ansikte delge honom unionens missnöje med Moskvas senaste sanktionsbeslut – som bland annat rör en svensk.

ANNONS

"Ambassadör Tjizjov informerades om EU-institutionernas och EU-ländernas kraftfulla fördömanden av och starka motstånd mot beslutet, som var helt igenom politiskt motiverat och saknar rättslig grund", skriver EU-kommissionen i ett uttalande efter mötet.

Det var i fredags som Ryssland svartlistade åtta EU-medborgare, bland dem en svensk FOI-chef och Europaparlamentets talman David Sassoli. Åtgärden innebär att de åtta beläggs med inreseförbud till Ryssland. Den beskrivs som ett svar på EU:s sanktioner mot Moskva med anledning av bland annat förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

"Politiskt motiverade"

Det ryska sändebudet Vladimir Tjizjov fick möta högt uppsatta befattningshavare från EU-kommissionen och unionens diplomatiska kansli på måndagen.

ANNONS

– Dessa motsanktioner är uppenbart politiskt motiverade och saknar juridiskt rättfärdigande, sade EU:s utrikespolitiske talesperson Peter Stano före mötet med Tjizjov.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s rådsordförande Charles Michel har sedan tidigare fördömt Moskvas agerande som "grundlöst".

Vladimir Tjizjov valde en försiktig ton för att sammanfatta mötet.

"Betoningen låg på vikten av diplomatiska ansträngningar för att komma till rätta med den osunda samtalston som råder mellan Moskva och Bryssel", skriver han i ett uttalande.

Tjeckiska diplomater

Vid mötet avhandlades även Moskvas beslut att förklara 20 tjeckiska diplomater som icke önskvärda i Ryssland. Det skedde efter att Prag – sedan den ryska underrättelsetjänsten pekats ut som skyldig till en dödlig explosion i ammunitionslager i Tjeckien 2014 – förklarat 18 ryska diplomater som icke önskvärda, persona non grata.

Diplomatfejden tilltar samtidigt som läget redan är mycket spänt mellan EU och Ryssland på grund av bland annat situationen i Ukraina. Ryssland ligger också i separata gräl med en rad östeuropeiska länder och Italien som lett till att diplomater utvisats från respektive land.

ANNONS