I kongressbyggnaden på Capitolium i Washington avgörs om den amerikanska statsapparaten stängs ner från och med lördag.
I kongressbyggnaden på Capitolium i Washington avgörs om den amerikanska statsapparaten stängs ner från och med lördag.

Detta händer om USA:s statsapparat stängs

Stängda nationalparker, igenbommade museer och tusentals offentliganställda på ofrivillig permission. Det blir konsekvenserna om USA knuffas utför budgetstupet och delar av statsapparaten stängs ner.

ANNONS
|

I kongressen förs intensiva förhandlingar för att kortfristigt finansiera federal verksamhet den kommande månaden, i avvaktan på en långsiktig uppgörelse. Om de inte kommer överens kan stora delar av USA:s statsapparat komma att stängas ner.

Alla nationalparker, djurparker och museer stängs. Alla federalt finansierade myndigeter som och verksamheter som inte anses samhällsviktiga stängs också, och de anställda tvingas till ledighet utan lön.

Väntan på lön

Vid tidigare påtvingade permitteringar har dock de anställda fått ut sin lön retroaktivt när en budgetuppgörelse väl har nåtts. Men för många hushåll kan det bli tufft om nedstängningen drar ut på tiden. Vid den stora nedstängningen 2013 var som mest 850000 federalt anställda permitterade, rapporterar CNN. Då fick en del gå utan lön i ett par veckor.

ANNONS

Däremot kommer posten att delas ut, flygledare och poliser fortsätter jobba och skolor och sjukhus drivs vidare som vanligt.

Ingen sophämtning

Invånare i huvudstaden Washington riskerar att drabbas extra hårt eftersom stadens budget finansieras av kongressen. Till exempel tvingas sophämtarna att sluta arbeta, skriver CNN.

President Donald Trump pressar på för att få demokraterna att gå med på ett republikanskt förslag till en tillfällig förlängning av budgeten. Han skriver i ett inlägg på Twitter att en nedstängning "blir förödande för vår militär...något som demokraterna bryr sig mycket lite om".

Men militären tillhör de delar som anses samhällsviktiga och kommer fortfarande att vara i funktion – även om soldaterna eventuellt inte får ut sin lön under nedstängningen, konstaterar CNN.

TT

ANNONS