Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

USA:s president Donald Trump möter pressen efter dådet i Pittsburgh.

"Det sker i ett polariserat USA"

Synagogaattacken i Pittsburgh sker i ett USA där förståelsen mellan olika grupper bara minskar, enligt en USA-kännare. Dådet speglar också situationen för judar – även i Sverige, anser Svenska kommittén mot antisemitism.

Dag Blanck, som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet och för närvarande på plats i USA, ser ett splittrat land i bakgrunden till politiskt och religiöst motiverat våld.

- Det är som alla säger hela tiden: Det är ett väldigt polariserat klimat i USA just nu, säger han.

- Polariseringen har pågått i flera årtionden. Men nu har det tilltagit, måste man säga, under president Trumps tid.

Blanck lyfter presidentens språkbruk om enskilda folkgrupper och politiska motståndare som exempel.

- Om det sedan direkt förklarar en antisemitisk skjutning i Pittsburgh, eller brevbomberna i veckan, det kan man inte säga att det beror på Trump. Men klimatet är mycket spänt och polariserat på det sättet, säger han.

"Förfärlig väckarklocka"

Den misstänkte 46-åringen i Pittsburgh har enligt medieuppgifter skrivit ett stort antal antisemitiska inlägg i sociala medier, bland annat ett i närtid där han skrev att han "inte kan sitta still och se på när mitt folk slaktas".

Gärningsmannen stormade in i synagogan och sköt ihjäl människor, enligt uppgift medan han skrek att "alla judar måste dö".

Det är en förfärlig väckarklocka och illustrerar de stora riskerna för många judiska församlingar i dag, även i Sverige, anser Willy Silberstein, styrelsemedlem i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och journalist, till TT.

- Mitt intryck är att man långt ut på högerkanten även i Sverige känner sig uppmuntrade av Donald Trump och det sätt att prata som Trump och många andra använder, som polariserar, säger han.

- All diskriminering börjar med att skilja grupper åt på det här sättet.

Brytningstid för USA

De brevbomber som skickades till framför allt demokratiska toppolitiker och donatorer i veckan kom från en ivrig Trumpanhängare. I Kentucky tidigare i veckan sköt en man ihjäl två personer på en restaurang, medan han lugnade vettskrämda åskådare med att "vita inte skjuter vita".

USA befinner sig i en brytningstid, enligt Dag Blanck. Landets demografi förändras och Donald Trump har väldigt skickligt spelat på och artikulerat känslor hos grupper som känner en oro inför en förändrad position i samhället, menar han.

- Det kritiska och nedsättande sätt han har talat om invandrare, mexikaner och andra folkgrupper har varit väldigt förolämpande, en del skulle säga rasistiskt. Och hans oförmåga att fördöma Ku klux klan-demonstrationer, med kålsuparteorier om att bägge sidor är skyldiga... Han trissar upp tonläget och skapar ökade spänningar, säger Dag Blanck.