Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen Kim Christensen har varit stationerad utanför det mobila polishuset i parken Superkilen i Nørrebro hela dagen. Han berättar att många kommer fram för att prata med polisen. Hittills har han inte utfört några visitationer för dagen.

"Det handlar om hämnd, hämnd, hämnd"

Det senaste halvåret har Köpenhamn drabbats av nästan 40 gängrelaterade skjutningar. Trots att polisen infört visitationszoner och patrullerar med mobila polisstationer i utsatta områden har våldet eskalerat.

Mjølnerparken ligger väl synlig från flera av bostadshusen i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. Den 9 november besköts tre män i parken, varav en dog. Det är tredje gången på kort tid som en skottlossning äger rum här.

- Det är här de är uppvuxna. Många är födda i området och har sina familjer här, säger Torben Svarrer.

Sedan sommaren har våldet eskalerat med 38 gängrelaterade skjutningar, varav tre med dödlig utgång, enligt Torben Svarrer, som hanterar all utredning rörande den organiserade brottsligheten.

Känner varandra

- Den 12 juli kunde vi se början på en konflikt som fortfarande pågår. Gängen har en historik och känner varandra sedan tidigare. Då kan det vara så att de blir oense om något.

- Men just nu är det bara hämnd på hämnd på hämnd från tidigare skjutningar.

I slutet på oktober beskjuts tre män utanför ett vandrarhem i närheten av Mjølnerparken, en 30-årig man dör. Några dagar senare beskjuts en 20-årig man i en bil. En i mannens nära släkt har kopplingar till kriminella, men 20-åringen, som dör, är inte känd av polisen sedan tidigare.

Mindre än en vecka senare sker en skottlossning vid Mjølnerparken. En 22-åring avlider av sina skador, en 25-åring skottskadas och en 19-åring skadas lindrigt. Då är spåren av skottlossningen utanför vandrarhemmet fortfarande kvar.

3 300 visitationer

En rad åtgärder har satts in för att stoppa det dödliga våldet. Flera stadsdelar i Köpenhamn ingår i polisens så kallade visitationszoner, mobila polisstationer kör runt och både civil och uniformerad polis rör sig flitigt på utsatta platser.

Totalt har polisen utfört 3 300 visitationer sedan juli, främst är det vapen man letar efter.

- Så länge vi hittar vapen och så länge det finns våld och skjutningar kommer vi troligtvis att fortsätta, säger Svarrer.

En 21-årig man som arbetar i en butik i området och vill vara anonym, berättar att han slutat räkna antalet gånger han visiterats. Gängvåldet har ökat den polisiära närvaron, men trots det känner han sig inte trygg.

- Vi stänger butiken tidigare nuförtiden. Vi är rädda för att bli hotade av de kriminella och upplever inte att polisen har kontroll över situationen.

- Men jag har blivit visiterad mer än 20–30 gånger. Så fort de ser att jag har svart hår så visiteras jag. Jag känner mig utsatt både från polisen och från de kriminella gängen, säger han till TT.

Kontakter till Sverige

De mobila polisstationerna ska fylla flera syften enligt polisen. Dels ska de utföra visitationer i jakt på vapen, dels ska de arbeta trygghetsskapande.

- Vår uppgift är att förklara att vi gör det här för deras egen skull, så ingen ska gå runt med skjutvapen, säger Torben Svarrer.

Efter den senaste dödsskjutningen i Mjølnerparken spärrade polisen av ett stort område. Boende som ville komma åt sina parkerade bilar fick vända vid avspärrningsbanden. Kort tid senare meddelade polisen att tre personer gripits.

- Jag har bott här i 25 år men nu funderar vi på att flytta. Man känner sig otrygg på kvällarna, men nu vill jag bara få tag på min bil, säger en man som vill vara anonym.

Närheten till Malmö och den organiserade brottsligheten i Sverige är inget som polisen vill gå in på i detalj, annat än att de håller tät kontakt med svenska polisen. I fallet med 22-åringen misstänker polisen att den bil som användes för att fly efter dådet hade hyrts i Sverige.

- Vi vet att den ena fraktionen i konflikten har kontakt med svensk gängmiljö. Den kontakten etablerades i somras, säger Torben Svarrer.