Polisbilar vandaliseras i samband med protester i Los Angeles.
Polisbilar vandaliseras i samband med protester i Los Angeles. Bild: Kristoffer Viita/TT

Demonstrant: Polisen måste sluta döda oss

Som på många andra håll i USA har demonstranter samlats på Los Angeles gator för att protestera mot polisbrutalitet. Men redan i dagsljus urartade protesterna i våldsamheter, polisbilar sattes i brand och polisen svarade med tårgas och gummiklädda kulor.
– Det här är det enda vi kan göra just nu, säger demonstranten G till TT:s utsände.

ANNONS

En brinnande polisbil exploderar några meter från bensinstationen i korsningen mellan Beverly Boulevard och Fairfax Avenue.

– Hämta stenarna!, skriker en maskerad demonstrant.

– Åtala mördarpoliser!, skriker en annan.

Demonstrationen som började fredligt urartade snabbt till kaos i mitten av Fairfax shoppingdistrikt på lördag eftermiddag, lokal tid.

Protestvåg

Efter det att den svarte mannen George Floyd dödades under ett polisingripande i Minneapolis har en våg av delvis våldsamma demonstrationer mot rasistiskt polisvåld svept över flera amerikanska städer.

En av dem som kom till Los Angeles för att demonstrera fredligt under lördagen var Dee, som bor i grannkommunen Rancho Cucamunga.

– Jag är så trött på att se hur historien upprepar sig om och om igen. Ibland eskalerar det till upplopp men det krävs fredliga demonstrationer för att få de här människornas röster att höras. Annars kommer ingen förändring. De skulle aldrig ha gripit polismannen om inte vi gjorde allt det här oväsendet. Ju fler röster, desto större genomslag.

ANNONS

Kräver hårda straff

Under lördagen anordnade aktivistnätverket Black Lives Matter en demonstration i Pan Pacific Park i Los Angeles.

Runt 600 deltagare samlades fridfullt kring lunchtid för att lyssna på talare och hedra minnet av 601 personer som har dödats av polisen genom åren. Trayvon Martin, Sandra Bland och Oscar Grant är några kända fall där svarta amerikaner dödats under omständigheter som anses orättfärdiga.

Demonstranterna hade två tydliga krav: att alla poliser inblandade i George Floyds död ska dömas och att polismyndigheten ska få mindre pengar. Helikoptrar och drönare cirkulerade i luften.

Dee anser att varje polis som med orätt tar en annan människas liv ska få livstids fängelse eller dödsstraff.

– Det är det enda som kan få poliser att tänka sig för innan de missbrukar sin makt. Det måste få allvarliga konsekvenser.

Demonstranten G från Brooklyn säger att hon inte har något val utöver att demonstrera.

– Det är vad det är. Jag har inga förhoppningar. Det här är det enda vi kan göra just nu.

TT: Vad tycker du om plundrandet de senaste dagarna?

– Jag tycker att du inte kan vara arg över plundring om du inte är arg över att folk blir dödade.

Polisbilar i brand

När samlingen lämnade Pan Pacific Park splittrades den och växte. I takt med att folkmassan blev större ökade skadegörelsen och graffitimålandet. En demonstrant klättrade upp på en reklamskylt och taggade den med texten ”Living in hell”.

ANNONS

Folkmassan fortsatte att röra sig längs Beverly Boulevard, avbröt trafiken och skanderade slagord som ”jag kan inte andas” (ett citat från den döende George Floyd), ”ingen rättvisa, ingen fred!” och ”alla svarta liv räknas”.

Kaos utbröt när folksamlingen hade nått till korsningen Beverly Boulevard/Fairfax Avenue.

Sopcontainrar slets ut och användes som vägspärrar, folk kastade flaskor och smällare mot polisen och polisbilar slogs sönder och sattes i brand. Polisen svarade med gummiklädda kulor och tårgas. Kravallerna spred sig vidare till närliggande kvarter och till lyxshoppinggatan Rodeo Drive.

"Plundring logiskt"

En av demonstranterna från Pan Pacific Park är iklädd en svart ansiktsmask och kallar sig Darth Vader. Han säger att rädsla ligger bakom ilskan:

– Det vi hoppas ska hända är att polisen och regeringen slutar döda oss. Att de ska se att vi är människor precis som dem. Vi svarta män är trötta på att gå ned för gatan och känna oss rädda. Det är rädslan som talar nu, och vi förvandlar den till ilska. De här människorna behöver lugna ned sig.

TT: Vad vill du att demonstrationen ska leda till?

– Vi måste fortsätta protestera tills dess att alla inblandade poliser är dömda. Men också alla andra som har mördat oskyldiga svarta män måste åtalas.

ANNONS

TT: Vad tycker du om plundrandet?

– Du måste förstå att vi har varit i karantän, folk har inga pengar, folk har ingen mat. Det är logiskt om folk gör det.

Kristoffer Viita/TT

'Alla som har mördat oskyldiga svarta män måste åtalas.' Demonstranten som kallar sig Darth Vader står utanför klädaffären Nordstroms, som senare sattes i brand.
"Alla som har mördat oskyldiga svarta män måste åtalas." Demonstranten som kallar sig Darth Vader står utanför klädaffären Nordstroms, som senare sattes i brand. Bild: Kristoffer Viita/TT
Demonstranter bränner USA:s flagga under protester i Los Angeles.
Demonstranter bränner USA:s flagga under protester i Los Angeles. Bild: Kristoffer Viita/TT
Demonstranter blockerar Beverly Boulevard i Los Angeles.
Demonstranter blockerar Beverly Boulevard i Los Angeles. Bild: Kristoffer Viita/TT

I februari 2012 dödades den 17-årige afroamerikanen Trayvon Martin i Sanford i Florida. Den frivillige områdesvakten George Zimmerman hade tidigare larmat polisen för att rapportera om en "skum person" som rörde sig i området. Minuter senare hörde grannarna pistolskott. Trayvon Martin var obeväpnad.

Dödsskjutningen gav upphov till ett nationellt ursinne, som förstärktes ytterligare när George Zimmerman friades från anklagelserna om mord. Stora demonstrationer hölls på många platser i USA. På sociala medier började en hashtag florera, #blacklivesmatter, ungefär "svarta liv spelar roll". Sedan dess har initiativet vuxit och blivit en global, decentraliserad opinionsrörelse.

Dödsskjutningen av Trayvon Martin har följts av flera uppmärksammade fall där poliser har använt dödligt våld mot obeväpnade afroamerikaner. Ändå döms få poliser för brott. Enligt rörelsen handlar det om ett system rotat i rasism, och att anställda inom polisväsendet skyddar varandra.

Runt 1 000 människor dödas av polisen varje år i USA, visar forskning från Bowling Green State-universitetet.

ANNONS