Fox News kontor i New York, med en text om "fake news". Arkivbild.
Fox News kontor i New York, med en text om "fake news". Arkivbild.

Demokraterna stoppar Fox-debatter

Demokraterna i USA kommer inte att låta Fox News sända någon av partiets debatter inför presidentkandidatvalet nästa år. Beskedet kommer efter tidningsuppgifter om att tv-kanalen används som en propagandakanal åt den republikanske presidenten Donald Trump.

ANNONS
|

Uppgifterna som fått både demokrater och republikaner att reagera presenterades i en artikel i tidningen The New Yorker med rubriken "The making of the Fox News White house".

- Avslöjandena i tidningen New Yorker om det olämpliga förhållandet mellan president Trump, hans regering och Fox News har fått mig att dra slutsatsen att tv-kanalen inte är i stånd att hålla en rättvis och neutral debatt för våra kandidater, säger ordföranden i Demokraternas valkommitté Tom Perez till Washington Post.

ANNONS

Favoriserar Fox News

I den långa artikeln i The New Yorker hävdas att Trumps administration har ett lite väl vänskapligt förhållande med Fox News medarbetare. Som ett exempel lyfter tidningen att tv-kanalen har intervjuat Trump 44 gånger, samtidigt som övriga tv-kanaler under samma period fått sammanlagt tio. CNN – som Trump har kallat för "fake news" – har inte fått intervjua presidenten en enda gång.

The New Yorker påtalar även hur vissa Fox News-reportrar synts krama och mingla med Trumps personal. Vita husets pressekreterare har i stort sett slutat hålla presskonferenser, hävdar tidningen, samtidigt som hon gjort ett 30-tal framträdanden i olika program på Fox News.

Twitterangrepp

Demokraternas beslut har fått Trump att ilskna till och gå till motangrepp på Twitter.

"Demokraterna stoppade precis Fox News från att hålla en debatt. Bra, då tror jag att jag gör samma sak med Fake News Networks och de radikala vänsterdemokraterna i valdebatterna!", skriver Trump.

Trump kallar ofta medierapportering för "fake news", framför allt när det handlar om nyheter som på något sätt kritiserar eller ifrågasätter regeringens politik.

Den första debatten mellan demokraternas presidentkandidater är tänkt att hållas i juni, då med bland andra senatorerna Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Kamala Harris.

TT-Reuters

ANNONS