Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demokraterna anklagar i en stämningsansökan Donald Trumps kampanj, Ryssland och Wikileaks för en konspiration. Arkivbild.

Demokraterna stämmer Trump och Ryssland

Demokraterna i USA har lämnat in en stämningsansökan mot Donald Trumps valkampanj, den ryska staten och Wikileaks. Enligt partiet agerade de i maskopi för att stjälpa Trumps rival Hillary Clinton.

Demokraterna hävdar att Donald Trumps kampanjarbetare agerade i samförstånd med den ryska staten, dess militära underrättelsetjänst och den så kallade visselblåsarorganisationen Wikileaks när partiets datorer blev hackade och information spreds till allmänheten.

Stämningen gäller ekonomisk skada som partiet lidit av detta och det handlar om mångmiljonbelopp, rapporterar Washington Post.

"En villig partner"

"Inför presidentvalet 2016 lanserade Ryssland ett anfall mot vår demokrati på alla fronter och man hittade en villig och aktiv partner i Donald Trumps kampanj", säger Demokraternas partiordförande Tom Perez i ett uttalande, enligt tidningen.

"Detta var ett förräderi utan motstycke, kampanjen för att nominera en presidentkandidat i USA i samverkan med en fientlig, utländsk makt för att förstärka sina egna chanser att vinna presidentskapet."

I ansökan pekar Demokraterna på kontakter mellan Trumps kampanjmedarbetare och ryska företrädare. Men de pekar också på hur attackerna blev offentligt påhejade av personer inom Trumplägret.

Inte Trump personligen

Donald Trump är inte personligen anklagad i stämningsansökan. Han har återkommande, och så sent som för några dagar sedan, nekat till alla anklagelser och avfärdat alla påståenden om ryskt samarbete. Hans son Donald Trump Jr, svärson Jared Kushner och tidigare kampanjchef Paul Manafort står dock med.

Dessutom riktas stämningen mot Trumps tidigare rådgivare Roger Stone, som under kampanjen berättade om sina kontakter med Wikileaks-ledaren Julian Assange, uttalanden han senare tagit tillbaka.

Wikileaks publicerade läckorna från Demokraternas datorer.

Svårt stämma land

Att ett amerikanskt politiskt parti stämmer en främmande makt är inte helt oproblematiskt: Ryssland har i utgångsläget immunitet i de allra flesta rättsfall. Demokraterna hävdar dock att den ryska underrättelsetjänsten GRU brutit mot ett antal olika lagar vad gäller bland annat företagshemligheter och avlyssning.

Donald Trumps personliga och affärsmässiga kontakter med Ryssland har bidragit till konspirationen, enligt stämningsansökan.

Organisatörerna bakom Trumps återvalskampanj svarade några timmar efter att stämningen blivit känd att den var "helt och hållet utan grund". I sitt uttalande kallar man också Demokraternas åtgärd för "tramsig".