Jay Johnston, José Rodriguez och Diane har besökt en vapenbutik i Orlando, Florida.
Jay Johnston, José Rodriguez och Diane har besökt en vapenbutik i Orlando, Florida.

Delade meningar om USA:s vapenlagar

Robert Bowers Disneys lastar in en enorm blomsterkrans av orangea rosor i bagageluckan på sin vita kombi. Kransen ska lämnas vid en av de minnesplatser som skapats för att hedra offren för helgens massaker.

ANNONS
|

Robert Bowers Disneys bor i Washington men befinner sig nu i Orlando, eftersom han jobbar för den nationella Brady Campaign som arbetar för att minska det vapenrelaterade våldet i USA.

- Det senaste året har våra lokalavdelningar ökat enormt i antal. Nittio personer dör varje dag i USA till följd av vapenvåld och allt fler amerikaner har fått nog, säger han och slår igen bagageluckan.

ANNONS

Han blev engagerad i vapenfrågan då två yngre släktingar studerade på gymnasieskolan Columbine i Colorado som drabbades av en uppmärksammad skolmassaker 1999. Hårdare vapenlagar är en nödvändighet, anser han.

Ökat intresse

- Vi ser faktiskt större intresse bland politiker på delstatsnivå, där har det skett en förändring. På nationell nivå händer det fortfarande inget – men nu har vi för första gången en presidentkandidat som står upp mot vapenlobbyn, säger han och syftar på Hillary Clinton.

Clinton kommer inte att få Orlandobon Mark Jeffries röst i november. Han beskriver sig som konservativ och kommer att rösta på Donald Trump.

- Ett skjutvapen på ett bord dödar ingen, det krävs att någon trycker på avtryckaren, säger han först angående kraven på hårdare vapenlagar.

Men även Mark Jeffries anser att en diskussion kring vapenlagarna är nödvändig, visar det sig.

- Fel människor, till exempel psykiskt sjuka, har tillgång till vapen. Det är ett problem. Men att ta vapnen från laglydiga människor som vill försvara andra är inte rätt. De här attackerna sker ofta på ställen där man vet att folk är obeväpnade.

ANNONS

Vill diskutera vapenlagar

Även Trump såg sig tvungen att reagera på massakern i Orlando. Trump skrev på Twitter att han gärna vill träffa den mäktiga vapenlobbyn NRA för att diskutera vapenlagar. Trump vill att personer som finns på listor över misstänkta terrorister ska förhindras att köpa vapen.

Trion Jay Johnston, José Rodriguez och deras vän Diane har precis kommit ut från Orlando Gun Club, en skjutbana och vapenbutik i södra delen av staden. Knappt tre dygn efter attentatet mot gayklubben Pulse, som hittills krävt 49 dödsoffer, funderar Diane på att köpa sin första pistol för att känna sig trygg efter massakern på gayklubben.

- Jag vill passa på innan de ändrar lagarna så att det blir svårare, säger Diane som är för hårdare vapenkontroll.

Något köp blev det inte denna dag för Diane, bara några övningsrundor på klubbens skjutbana, men hon ska köpa en pistol för att känna sig trygg.

- Jag tycker att det är bra att människor som är laglydiga kan skaffa vapen men det behövs hårdare regler. Skytten hade undersökts av FBI flera gånger.

ANNONS

Bär ofta vapen

Jay Johnston och José Rodriguez är förlovade och flyttade ihop för sex månader sedan. De har varit på Pulse flera gånger och kände två av dem som dödades i attacken. De äger också varsitt skjutvapen.

José Rodriguez bär ofta pistolen med sig, vilket är lagligt i Florida så länge den inte är synlig.

- Jag köpte en pistol för ett par veckor sedan för att känna mig säkrare. Jag har blandade känslor inför hårdare vapenlagar, säger han.

Bakgrund: Detta är känt om Omar Mateen

Omar Mateen, 29, föddes i New York av föräldrar som invandrat från Afghanistan. Familjen flyttade till Orlando i Florida, där Mateen tog en examen som kriminaltekniker 2006. Året därpå började han arbeta som säkerhetsvakt på det internationella vaktbolaget G4S.

Mateen gifte sig med en kvinna som senare lämnade honom. Enligt kvinnan misshandlade han henne, lade beslag på hennes löneutbetalningar, hindrade henne från att ringa sina föräldrar och att röra sig utanför jobbet och hemmet. Mateen fick senare fick en son med en annan kvinna, som även hon verkar ha lämnat honom.

FBI fick upp ögonen för Mateen under 2013, efter att kollegor slagit larm om att han möjligtvis hade samröre med terrorgrupper. FBI lade ner utredningen eftersom de inte lyckats leda misstankarna i bevis. Ett år senare upptäckte den federala polismyndigheten en möjlig koppling mellan Mateen och en amerikan som sprängt sig själv till döds i Syrien, men även denna gång lades utredningen ner.

Fakta: Detta har hänt i Orlando

Klockan två på natten mot söndagen (åtta på morgonen svensk tid) den 12 juni började 29-årige Omar Mateen skjuta med ett halvautomatiskt gevär inne på gayklubben Pulse Club i staden Orlando i Florida i USA.

En polis som jobbade som säkerhetsvakt vid klubben sköt tillbaka och en eldstrid utbröt.

På klubben befann sig 320 personer, och en gisslansituation uppstod.

I attacken dödades 49 personer och 53 skadades, varav flera svårt.

Vid femtiden på morgonen lokal tid kom polisens insatsstyrka till klubben, bröt sig in i lokalen och sköt ihjäl Omar Mateen.

Masskjutningen är den värsta i USA:s moderna historia.

Omar Mateen, som kom från Fort Pierce i Florida, ska under dådet ha ringt larmnumret 911 och svurit sin trohet till terrorgruppen IS. Det finns dock inga tecken på att han ingått i något terrornätverk.

Den federala polisen FBI utreder ärendet som terrordåd och hatbrott mot homosexuella.

ANNONS