USA:s finansminister Steven Mnuchin visar upp nya endollarssedlar för sin fru Louise Linton.
USA:s finansminister Steven Mnuchin visar upp nya endollarssedlar för sin fru Louise Linton.

De superrika drar ifrån i USA och Ryssland

Klyftorna mellan rika och fattiga verkar fortsätta att öka. Världen står inför ett vägval, enligt en ny kartläggning – men många regeringar har blivit av med verktygen som kan motverka de alltmer skriande skillnaderna.

ANNONS
|

Enligt rapporten World Inequality Report 2018 är trenden ända sedan 1980 att rikedomsklyftorna växer, och den ser ut att fortsätta. Men takten är väldigt olika. Två scenarier kan sägas representeras av Europa respektive USA och Ryssland. De två sistnämnda har de senaste decennierna uppvisat "extrema" ökningar av ekonomiska skillnader. Många europeiska länder har samtidigt följt en "flackare ojämlikhetsbana".

Utrota fattigdom

För att få kontroll över skillnaderna rekommenderar rapporten den europeiska trenden. "I så fall kan man även uppnå stora framgångar för att utrota världsfattigdomen", heter det i World Inequality Report 2018.

ANNONS

Kruxet är att de välståndsökningar som sker i stor utsträckning hamnar i privata händer. "Rikedomarna på nationell nivå har ökat kraftigt, men statskassan ligger på minus eller nära noll i många rika länder", förklarar rapporten.

Rikaste procenten

Därmed har regeringar delvis blivit av med verktyg som skulle kunna användas för att motverka klyftorna, som stora och långvariga satsningar på utbildning och hälsa. Många länder har egentligen ohållbara skulder, som täcks med ständigt nya lån. På sajter som US Debt Clock kan man se de statliga skulderna i många länder ticka i väg långt över den årliga bruttonationalprodukten.

Men trenderna tar sig olika uttryck. Inequality Report tar grupperna "den rikaste procenten" och "de fattigaste 50 procenten" som exempel. I USA gick den första gruppen om den andra i inkomstligan i mitten av 90-talet, och har sedan dragit ifrån. I Europa går linjerna i stället parallellt, och den fattigaste halvan av befolkningen tjänar stabilt sammanlagt mer än den superrika procenten.

TT

ANNONS