Fernando Haddad under ett kampanjmöte i São Paulo.
Fernando Haddad under ett kampanjmöte i São Paulo.

De slåss om rollen som Brasiliens president

Mannen som kallas för Brasiliens svar på Donald Trump toppar mätningarna – men det finns fler som tampas om presidentposten i Sydamerikas jätte. Här är sex av de främsta kandidaterna.

ANNONS
|

Jair Bolsonaro – Socialliberala partiet (PSL)

Den 63-årige extremhögerledaren har jämförts med USA:s president Donald Trump, men till skillnad från Trump har Bolsonaro lång politisk erfarenhet, om än som en anonym medlem av parlamentet. Han har en bakgrund som militär och har utmärkt sig för en rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Ändå leder han i opinionsmätningarna, vilket förklaras med att han är den kandidat som starkast bygger sin kampanj på anti-korruption och löften om att städa upp och ta i med hårdhandskarna mot mutkulturen och den växande kriminaliteten i största allmänhet.

ANNONS

Fernando Haddad – Arbetarpartiet (PT)

När det stod klart att den före detta presidenten Lula da Silva inte skulle kunna ställa upp i valet eftersom han dömts till fängelse för korruption utsågs Fernando Haddad till Arbetarpartiets kandidat. Partiet har haft svårt att hitta någon som kan fylla den mycket populäre Lulas skor. Hade Lula fått ställa upp hade han förmodligen vunnit, enligt opinionsundersökningar. Men hans efterträdare har det tuffare och ligger tvåa i mätningarna.

Ciro Gomes – Demokratiska arbetarpartiet (PDT)

Den 58-årige mitten-vänster-kandidaten Ciro Gomes antietablissemangsbudskap går hem i stugorna och skrämmer slag på den politiska eliten och delar av näringslivet. Gomes har lång erfarenhet och har tidigare varit finansminister, guvernör och borgmästare. Hans stöd ligger på runt tio procent i opinionsundersökningarna. Blir han trea i den första valomgången kan det bli avgörande vart hans väljare går i den andra omgången och Gomes har sedan tidigare kontakter med Arbetarpartiet så det är troligt att han kommer att peka sina väljare mot Fernando Haddad.

Marina Silva – Hållbarhetsnätverket (Rede)

Som före detta miljöaktivist har Marina Silva tidigare tillhört både miljöpartiet De gröna men också Arbetarpartiet PT. Hon var miljöminister i Lulas regering men lämnade sitt uppdrag i protest mot den förda miljöpolitiken. Nu ställer hon upp för partiet Rede, som har hållbarhets- och miljöprofil, men har det tufft i opinionsundersökningarna, där hon bara har några procents stöd. Silva har en viss dragningskraft för sitt miljöengagemang och ses som en ickekorrumperad politiker, men är känd för att inte klara sig speciellt bra i debatter.

ANNONS

Henrique Meirelles – Brasilianska demokratiska rörelsen (PMDB)

Den historiskt impopuläre sittande presidenten Michel Temer ställer inte upp för omval. Kandidat för hans mitten-högerparti PMDB är i stället den 71-årige före detta finansministern Henrique Meirelles. Meirelles var också centralbankschef under Lulas regering och lanseras som en presidentkandidat som förstår sig på ekonomi – något Brasilien kan behöva i en tid av stora utmaningar. Ändå har han bara några procents stöd i opinionsmätningar.

Geraldo Alckmin – Brasilianska socialdemokratiska partiet (PSDB)

Som tidigare långvarig guvernör i delstaten São Paulo är läkarutbildade Alckmin, 65 år, en erfaren politiker. Han står i mitten av den politiska skalan, till höger om Arbetarpartiet, och förespråkar en näringslivsvänlig politik. I opinionsmätningar ligger han runt tio procent, men i ett polariserat val där kandidaterna i mittenregionen har svårt att höras väntas han inte gå framåt nämnvärt.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ålder på Jair Bolsonaro.

Källor: Opinionsinstituten Datafolha, Ibope, Latinamerikainstitutet

TT

ANNONS