Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danskar röstar i valet till EU-parlamentet i en vallokal i Köpenhamn.

Dansk Folkeparti åker på pisk i EU-valet

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti (DF) ser ut att göra ett katastrofval. Stödet har mer än halverats och partiet tappar tre av de fyra platser man haft i EU-parlamentet.

DF, som ibland beskrivs som ett systerparti till Sverigedemokraterna, landar på 13 procent, enligt Danmarks radios vallokalsundersökning. Det är en svidande tillbakagång jämfört med det senaste EU-valet 2014, då DF blev största parti med nära 27 procent av rösterna och fyra mandat. Partiledaren Kristian Thulesen Dahl låter revanschlysten när han tar till orda på valvakan.

- Vi är inte så lätta att slå ut. Nu sitter det några och tror att de fått spaden under oss men så enkelt är det inte.

DF:s tidigare partiledare Pia Kjærsgaard är desto argare. Hon går till attack mot såväl pressen som EU och allmänhetens klimatintresse när hon talar, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Klimatfrågan tar även Derek Beach, professor i statsvetenskap vid Aarhus universitet, fasta på när han ska förklara DF:s nederlag.

- Dansk Folkeparti har misslyckats med att hantera den viktigaste valfrågan inför valet till EU-parlamentet, nämligen klimatet, säger han.

Framgångar för vänstern

Det danska EU-valets segrare blir enligt vallokalsundersökningarna Socialdemokratiet, som kan säkra 4 av landets 13 ledamöter i EU-parlamentet. Mittenliberala Venstre ser ut att plocka ytterligare ett mandat jämfört med förra valet och landa på tre platser. Och vänsterorienterade Enhedslistan, som ställde upp i EU-valet för första gången, kommer av allt att döma in i parlamentet med ett mandat.

Framgångar noteras även för vänsterorienterade Socialistisk folkeparti och socialliberala Radikale venstre som båda fördubblar sin närvaro i Bryssel – från en ledamot vardera till två om undersökningarna stämmer.

Folkebevægelsen mod EU, en tvärpolitisk rörelse som arbetar för att Danmark ska lämna EU, ser dock ut att få lämna parlamentet helt.

Historiskt valdeltagande

Danskarnas intresse för valet till EU-parlamentet ser ut att vara mycket högt. En timme innan vallokalerna skulle stänga låg valdeltagandet på 63,2 procent, enligt nyhetsbyrån Ritzaus vallokalsundersökning. Det är det högsta på minst 20 år. Vid det förra EU-valet 2014 var valdeltagandet 56,3 procent.

- Jag är djupt imponerad och faktiskt också överraskad över de här uppgifterna. Det är imponerande att se att danskarna har lagt så mycket tid och uppmärksamhet på EU-valet, säger Kasper Møller Hansen, statsvetare vid Köpenhamns universitet.

Detta kan ses i ljuset av att Danmark håller val till folketinget den 5 juni och såväl mediers som politikers främsta fokus ligger på det snarare än EU-valet.