Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen.

Danmark kallar hem ambassadör i Iran

Danmark kallar hem sin ambassadör i Iran och kommer att be EU införa sanktioner mot Teheran. Detta sedan en man gripits i Göteborg misstänkt för att – tillsammans med iransk säkerhetstjänst – ha planerat ett attentat mot exiliranier i Danmark.

- Iran visar ett fullständigt oacceptabelt beteende, och det är ett beteende som vi måste titta på, säger utrikesminister Anders Samuelsen vid en presskonferens.

Han tillägger att Danmark kommer att ta upp frågan i EU och driva på att sanktioner införs mot Iran.

Irans utrikesdepartement tillbakavisar anklagelserna. En talesperson för iranska UD påstår för danska TV2 och DR Nyheder att det handlar om desinformation och en sammansvärjning som "välkända motståndare till Iran står bakom" i syfte att skada landet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Men Anders Samuelsen är säker: Irans regering är skyldig.

- Även om Iran förnekar uppgifterna, förändas inte det faktum att den iranska staten står bakom, säger han.

Stängdes ned

Misstankarna om attentatsplanerna var anledningen till att stora delar av Danmark stängdes ner i september. Det berättade chefen för den danska säkerhetspolisen PET på en presskonferens tidigare under tisdagen.

- Det handlar om en iransk underrättelseverksamhet, som enligt vår mening planerade ett attentat i Danmark, sade Finn Borch Andersen.

En norsk medborgare med iransk bakgrund har anhållits och sitter frihetsberövad, misstänkt för att ha bistått den iranska säkerhetstjänsten.

- Han är misstänkt för att ha möjliggjort för en iransk underrättelsetjänst att verka i Danmark och för att ha deltagit i förberedelserna till ett attentatsförsök, säger Finn Borch Andersen.

Allvarligt hot

Mannen greps den 21 oktober i Göteborg, misstänkt för flyktingspionage och försök till mord, uppger Säpo

- Vi fick en begäran av den danska säkerhetstjänsten PET och då har vi gripit en person, misstänkt för brott som ska ha begåtts i Danmark, sade Karl Melin, vid Säpos presstjänst, till TT tidigare under dagen.

- Det är ett resultat av ett intensivt samarbete mellan säkerhetstjänsterna i Norge, Danmark och Sverige.

Enligt PET har en grupp iranier i Danmark varit målet för de misstänkta attentatsplanerna. Personerna uppges vara medlemmar i ASMLA, en politisk gren av den Iranbaserade arabiska separatiströrelsen Ahvaz nationella motstånd.

- Hotet mot dem är allvarligt, och för en av dem är det mycket allvarligt, säger PET-chefen Finn Borch Andersen.

Det är dock oklart om det är samma danska gren av ASMLA som hävdade att Ahvaz nationella motstånd låg bakom terrordådet i Ahvaz i Iran den 22 september. Den internationella delen av organisationen, med bas i Nederländerna, tillbakavisade då uppgiften och skrev i ett uttalande att den aktuella danska grenen uteslutits för flera år sedan. Den danska grenen av ASMLA har senare beskrivits som bedragare av organisationen med samma namn i Nederländerna, rapporterade tidningen Politiken nyligen.

"Åtgärder mot Iran"

Finn Borch Andersen konstaterar också att hotet om ett attentat inte är undanröjt på grund av det gripande som gjorts.

Irans ambassadör i Danmark, Morteza Moradian, har under tisdagen kallats upp till utrikesdepartementet, säger Samuelsen till Ritzau.

Det var den 28 september som stora delar av Danmark stängdes av och en svenskregistrerad Volvo efterlystes. Polisen kunde senare konstatera att den svenskregistrerade bilen inte hade något med hotet att göra. Polisen gick i det skedet inte in på fler detaljer.

Den anhållne mannen nekar till anklagelserna.