Den svensk-italienske FN-medlaren Staffan de Mistura i Genève.
Den svensk-italienske FN-medlaren Staffan de Mistura i Genève.

Damaskus: FN-medlaren de Mistura underminerad

Den syriska regeringens sändebud till försöken till samtalen i Genève om landets framtid klargör att oppositionen omöjliggjort vidare dialog. Han attackerar också den svensk-italienske FN-medlaren Staffan de Mistura och säger att denne underminerat sitt eget mandat.

ANNONS
|

I en tv-intervju på onsdagen manade de Mistura Rysslands president Vladimir Putin att "ha modet" att övertyga Damaskus om att val bör hållas och en ny konstitution införas.

- Hans uttalande underminerade hans mandat som organisatör av samtalen, vilket kommer att påverka hela Genèveprocessen, säger Bashar Ja'afari, den syriska regimens sändebud.

FN-medlaren sade också att han beklagar att regimens delegation vägrat träffa oppositionen ansikte mot ansikte i det som varit indirekta samtal.

ANNONS

Ja'afari säger att delegation inte kommer att prata med oppositionen så länge den fortsätter insistera på att president Bashar al-Assad måste avlägsnas från sin post. Han attackerar den kommuniké som utfärdades i Saudiarabien före samtalen i Genève, som inleddes i slutet av november, där oppositionen säger att dess mål är att al-Assad ska ha avgått innan en politisk fredsprocess kan ta vid.

Han kallar uttalandet för "utpressning mot Genèveprocessen" och säger att de som utformat den har "saboterat den här rundan" av samtal.

Samtalen tycks nu avslutas helt utan framgång.

TT-AP-AFP

ANNONS