Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Väljare i en vallokal i den kongolesiska huvudstaden Kinshasa väntar otåligt på att registreringshandlingarna ska komma så att de kan börja rösta.

Dödligt våld under valdagen i Kongo-Kinshasa

Efter långdragna förseningar och blodiga protester kunde medborgarna i Kongo-Kinshasa till slut gå till val på söndagen. Men på flera håll sinkades röstningen och under dagen kom rapporter om dödligt våld.

Minst fyra personer, inklusive en polisman och en valarbetare, dödades vid en vallokal i den östliga provinsen Sydkivu. Enligt Reuters ska polismannen ha skjutit ihjäl en ung man i samband ett bråk om valfusk. Den omgivande folkmassan rapporteras sedan ha misshandlat polismannen till döds. Hur de andra två offren miste livet är oklart.

Annars rapporteras det kraftigt försenade valet i Kongo-Kinshasa i stort sett gått lugnt till. Men många vallokaler höll öppet i flera timmar efter det var meningen att de skulle stängas (klockan 17 svensk tid) eftersom köande väljare inte haft någon chans att komma åt att rösta under dagen.

Trasiga röstningsmaskiner

Bland annat sinkades öppnande av vallokalerna på flera håll av ett kraftigt oväder och medföljande strömavbrott. Det nya, elektroniska röstsystemet ställde också till tekniska problem på flera håll.Biskopskonferensen Cenco (Conférence Épiscopale Nationale du Congo) – en viktig organisation i Kongo-Kinshasa – meddelade under valdagen att de fått rapporter om minst 544 trasiga röstningsmaskiner.

- Vissa vet inte ens hur man använder röstmaskinen, sade Kaymbe Mvita Dido, först i kön till en av vallokalerna, till nyhetsbyrån AFP.

Presidentvalet i det korrumperade och krigshärjade Kongo-Kinshasa har skjutits upp i omgångar. Nu senast för en vecka sedan, med hänvisning till att stora mängder valmaterial förstörts i en brand i huvudstaden Kinshasa.

Några väljare som nyhetsbyrån AFP talade med under valdagen var upprymda över att äntligen få gå och rösta.

- Jag känner mig befriad, fri, sade Victor Balibwa, en 53-årig tjänsteman som röstade i Lubumbashi, jättelandets sydöstliga "gruvhuvudstad".

Inga observatörer från EU

I Goma, som ligger i östra Kongo-Kinshasa, röstade den 18-åriga studenten Rachel.

- Jag är glad över att få rösta, över att till slut få möjlighet att välja. Det här är mitt första val, sade hon.

President Joseph Kabila, som egentligen skulle ha avgått för två år sedan, har lyckats klamra sig fast vid makten trots massiva och blodiga protester.

Och det är inte mycket som tyder på att det hela kommer att gå rätt till, hävdar Maria Eriksson Baaz, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Valet 2011 präglades av omfattande valfusk och säkerhetstjänsten sattes in för att se till att folk röstade "rätt".

- Och det här valet väntas bli ännu mindre fritt, sade hon i en intervju med TT inför söndagens val.

200 afrikanska valobservatörer har bjudits in, men inga från EU. Rösträkningsmaskinerna med pekskärm har skapat stor oro och misstänksamhet då de anses lätta att manipulera.

Stora områden exkluderade

Dessutom är 1,3 miljoner registrerade väljare i och omkring städerna Beni och Butembo i provinsen Nordkivu samt i och omkring Yumbi i provinsen Mai-Ndombe helt exkluderade i söndagens val, enligt myndigheten på grund av konflikter och omfattande ebolautbrott.

Totalt har 40 miljoner väljare registrerats i landet.

Oppositionens presidentkandidater har störst stöd av befolkningen, enligt en opinionsundersökning av New York Universitys Congo Research Group.

Affärsmannen Martin Fayulu har ökat kraftigt i popularitet de senaste månaderna och leder med 44 procent.

Felix Tshisekedi från det största oppositionspartiet har 23 procent och den styrande alliansens presidentkandidat, tillika landets före detta inrikesminister, Emmanuel Ramazani Shadary 18 procent.

"Redan uppgjort"

Ändå är det väldigt otroligt att någon av oppositionens kandidater vinner, hävdar Eriksson Baaz.

- För många upplevs det som redan uppgjort.

Shadary sade i lördags till Reuters att "i morgon kommer jag att bli president".

Enligt valkommissionen ska valresultatet offentliggöras den 15 januari, och en ny president sväras in den 18 januari. Hur detta går ihop med de uppskjutna valen i provinserna Nordkivu och Mai-Ndombe, planerade i mars, är dock oklart.