Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den norske massmördaren Anders Behring Breivik. Arkivbild.

Dådet i Nya Zeeland väcker minnen i Norge

Massmördaren på Nya Zeeland hävdar att han har haft kontakt med den norske terroristen Anders Behring Breivik. En norsk juridikprofessor är mycket kritisk till hur följderna av Breiviks dåd hanterats och säger att såren nu rivits upp igen.

- Det är klart att det väcker väldigt många hemska känslor, säger Mads Andenæs till TT.

Han är juridikprofessor vid Oslo universitet och har tidigare haft högt uppsatta jobb inom FN med bland annat människorättsfrågor.

Mannen som dödade 49 människor i två moskéer i Nya Zeeland på fredagen skriver i en text publicerad på nätet att han ville hämnas den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm 2017. Han uttrycker också stöd för Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015.

Vidare hävdar mannen att han haft kontakt med Anders Behring Breivik som dödade 77 människor i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

Fasansfulla minnen

Fem av de ungdomar som var på Utøya var studenter till Andenæs, varav en mördades, säger han med en röst som tydligt visar att han är känslomässigt berörd. Säkert är att många norrmän nu minns tillbaka till 2011 med fasa, säger Andenæs.

Norges statsminister Erna Solberg manade på fredagen till internationell kamp mot extremism och sade att sår återigen har rivits upp.

- Det återuppväcker smärtsamma minnen från vår egen erfarenhet den 22 juli, den värsta händelsen i Norge efter andra världskriget, säger hon till norska TV2.

"Inte vågat"

Mads Andenæs säger att det inte kan uteslutas att massmördaren i Nya Zeeland faktiskt haft kontakt med Breivik.

- Men det som står klart med Breiviks manifest och även senare är att han har varit en del i att utveckla en ideologi och fantasivärld av hat som har blivit accepterat i bland annat sociala medier, säger han.

Enligt Andenæs har norska politiker i mittfåran inte gjort tillräckligt för att ta upp kampen mot extremism, rasism och främlingsfientlighet. Breiviks dåd har inte lett till en djupgående uppgörelse med de extrema högerkrafterna, anser han.

- I stället för att bara sätta oss ner och krama varandra behöver vi få till en öppen diskussion där vi avvisar det här. Man har inte vågat konfrontera det. Jag hoppas att man nu lyssnar och lär av detta, säger Andenæs.