Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bybo framför sitt hus som skadats av cyklonen Amphans framfart i distriktet Bhadrak i delstaten Odisha i Indien. Bild: Indiska röda korset/AP/TT
En bybo framför sitt hus som skadats av cyklonen Amphans framfart i distriktet Bhadrak i delstaten Odisha i Indien. Bild: Indiska röda korset/AP/TT

Cyklonen "en kris ovanpå kriser"

Miljontals människor kämpar med konsekvenserna av cyklonen Amphans härjningar i Indien och Bangladesh.
Många har förlorat både hem, inkomstkälla och tillgång till mat och vatten – mitt under en viruspandemi.
– Det här är en kris ovanpå kriser, säger Dipankar Datta vid hjälporganisationen Oxfam.

Hittills har över 80 människor bekräftats döda i Indien och Bangladesh sedan det kraftiga ovädret drog in över land i nordöstra Indien och södra Bangladesh i onsdags. Översvämningar, vägar blockerade av träd och nedrivna elledningar gör det fortfarande svårt att få en detaljerad bild över förödelsen.

Bland de värst drabbade områdena finns distrikten som omger den indiska 15-miljonersstaden Calcutta i Västbengalen, skriver BBC. Från Bangladesh kommer uppgifter om tiotusentals förstörda eller skadade hus och hela byar översvämmade av stormvågor i lågt liggande kustområden i distrikten Khulna och Satkhira.

Bostäder bortblåsta

Bara i Bangladesh beräknas närmare tio miljoner människorpå olika sätt ha drabbats av cyklonen, enligt hjälporganisationen Oxfam.

– Utifrån vad vi sett hittills har omkring en halv miljon skjulliknande bostäder blåsts bort, fördämningar mot höga vattenstånd brustit och fiskodlingar och grödor förstörts, berättar Dipankar Datta, Oxfams landchef för Bangladesh, över telefon för TT.

Dessutom råder akut brist på dricksvatten, då stora skador uppstått på vattenreningsanläggningar i områdena, tillägger han.

Stigande vattennivåer

Myndigheterna i Indien och Bangladesh uppskattas ha evakuerat mellan 18 och 20 miljoner människor innan stormen drog in, enligt Oxfam. Coronarestriktionerna har dock försvårat insatsen och en del lokalbor har inte vågat flytta till de evakueringskomplex som uppges rymma totalt 50 miljoner människor av rädsla för att smittas av viruset.

– Som tur är tycks dödstalet ändå vara relativt lågt då många som stannat kvar sökt skydd hos grannar med mer motståndskraftiga bostäder, säger Dipankar Datta.

När cyklonen nu dragit förbi vill många evakuerade komma tillbaka så fort som möjligt till sina hemorter för att försöka rädda de små inkomstkällor de har, i form av en bit odlingsmark eller boskap.

– Men stigande vattennivåer, på grund av högvattenperioden, gör det svårt för många att ta sig hem, säger Dipankar Datta.

Risk för sjukdomspridning

Lägren i Cox's Bazar länge norrut i Bangladesh, som hyser hundratusentals rohingyaflyktingar från grannlandet Myanmar, drabbades mildare av det rasande ovädret. Men på grund av den oerhörda trångboddheten i lägren riskerar skador på bland annat sanitetsanläggningar att få stora konsekvenser.

– Det finns en hög risk för vattenburna sjukdomar. Och med coronakrisen kan situationen bli mycket komplicerad när det blir ännu svårare att sköta hygienen, säger Dipankar Datta.

Mitt i allt är det just nu svårare att få in pengar till hjälpinsatser då rikare länder är upptagna med coronakrisens effekter på hemmaplan.

– Men länder som Bangladesh står inför en multipel kris med covid-19, en ekonomisk härdsmälta och nu, ovanpå allt, cyklonen Amphan. I-länderna måste kliva fram med stöd till återuppbyggnaden och återupprättandet av människors inkomstkällor. Många fattigas översvämmade jordlotter kommer inte att vara odlingsbara på tre till fem år.

Mattias Mächs/TT

En buddistmunk promenerar längs en väg blockerad av nedfallna träd efter cyklonen Amphans framfart i Calcutta-regionen i Indien. Bilden är från i torsdags. Bild: Bikas Das/AP/TT
En buddistmunk promenerar längs en väg blockerad av nedfallna träd efter cyklonen Amphans framfart i Calcutta-regionen i Indien. Bilden är från i torsdags. Bild: Bikas Das/AP/TT

När vindhastigheten i ett tropiskt oväder överstiger 33 meter i sekunden talar man om orkan på västra halvklotet. I tropiska regioner i öster talar man i stället om tropiska cykloner och i västra Stillahavsområdet om tyfoner.

En orkan, tropisk cyklon eller tyfon bildas över havet i tropiska områden under lågtryck när ytvattnet är minst 26,5 grader varmt och luften i atmosfären ovanför är fuktig.

Källa: Nationalencyklopedin