En insyn i det möte i Havanna, Kuba, som parterna hoppas utgör det första steget mot fred mellan colombianska staten och ELN.
En insyn i det möte i Havanna, Kuba, som parterna hoppas utgör det första steget mot fred mellan colombianska staten och ELN. Bild: Ismael Francisco/AP/TT

Colombia återupptar fredssamtal med ELN

ANNONS

Colombianska regeringen har tagit de första stegen mot fredssamtal med vänstergerillan ELN, i enlighet den nytillträdde presidenten Gustavo Petros vallöfte.

Företrädare för regeringen mötte under fredagen medlemmar ur ELN i Kubas huvudstad Havanna, där rebellerna har sitt högkvarter, vilka säger sig vara redo för "dialog" med att avsikt för "fred". Med på mötet var också tjänstemän från Norge, Kuba, FN och en representant för katolska kyrkan.

Tidigare fredssamtal mellan regeringen och ELN bröt samman redan i inledningsstadiet i samband med att förre presidenten Ivan Duque tog makten 2018.

President Petro säger vid en presskonferens att närmandet till ELN är "en trevande process i att titta på vad som fanns kvar för fyra år sedan och se vad som kan räddas."

ANNONS
ANNONS