Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes nye inrikesminister Christophe Castaner (till höger) tillsammans med premiärminister Édouard Philippe. Bilden är från 2017. Arkivbild.

Christophe Castaner ny fransk inrikesminister

Frankrikes president Emmanuel Macron stuvar om i regeringen efter flera tunga avhopp de senaste veckorna. Ny inrikesminister blir Christophe Castaner, rapporterar franska medier.

Castaner är partiledare för Macrons mittenparti La république en marche (LREM) och har en bakgrund inom Socialistpartiet, som numera för en tynande tillvaro. Han ersätter Gérard Collomb, som lämnade regeringen tidigare i oktober för att ställa upp i Lyons borgmästarval 2020.

Collomb betraktades länge som en av Macrons närmast förtrogna, men relationen mellan de två blev allt mer ansträngd under året som föregick avhoppet. Castaner anses vara en lojal Macron-man, och var tidig med att ansluta sig till den blivande presidentens valkampanj.

Ny kulturminister blir Franck Riester, som därmed ersätter Françoise Nyssen. Didier Guillaume tar över jordbruksministerposten. Flera tunga ministrar stannar samtidigt kvar på sina poster, däribland finansministern Bruno Le Maire och utrikesministern Jean-Yves Le Drian.

Ombildningen kan ses som ett försök av Macron att gjuta ny energi i kabinettet, som brottas med vikande väljarstöd. Bara omkring 30 procent av de röstberättigade fransmännen har en positiv bild av Macrons ledarskap.