Vänstermannen Bodo Ramelow ser ut att få nytt förtroende som regeringschef i Thüringen, när CDU väljer ny väg. Här ler han, en stund före tillkännagivandet av en bred kompromiss mellan flera partier.
Vänstermannen Bodo Ramelow ser ut att få nytt förtroende som regeringschef i Thüringen, när CDU väljer ny väg. Här ler han, en stund före tillkännagivandet av en bred kompromiss mellan flera partier. Bild: Martin Schutt/DPA via AP/TT

CDU i vänsterkompromiss efter skandalval

Valet av en ny regeringschef med stöd från ytterhögern ledde till nationellt ramaskri. Tyska Kristdemokraterna (CDU) i Thüringen ser ut att i stället låta den tidigare vänsterledaren fortsätta styra – och möter nytt motstånd.

ANNONS

Flera partier har på regional nivå beslutat om en kompromiss för att bryta det politiska dödläget i Thüringen. Den väntas innebära att Bodo Ramelow från vänsterpartiet Die Linke får nytt förtroende som regeringschef i ett omval. I det historiskt unika samarbetet beskriver CDU-företrädarna sig själva som en "konstruktiv opposition".

Den federala partistyrelsen i CDU påminner dock sina partikamrater i Thüringen om att det finns ett klubbat beslut om att partiet inte ska inleda några som helst samarbeten med Die Linke eller ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD).

– Den som röstar för Ramelow som regional regeringschef går emot CDU:s linje, säger partiets generalsekreterare Paul Ziemiak enligt tyska medier.

ANNONS

Avgång på avgång

I valet av början av månaden utsågs liberalen Thomas Kemmerich till förbundslandets högsta politiska ämbete – sedan AFD gjort som CDU, lagt sina röster på honom och för första gången fått direkt inflytande över en såpass viktig fråga i tysk politik. Kemmerich avgick dagen därpå till följd av enorm kritik och uppståndelse, då det är strikt tabu i Tyskland att samarbeta med den yttre högern.

"Oförlåtligt", sade förbundskansler Angela Merkel (CDU). Bland andra den lokale CDU-ledaren Mike Mohring tvingades avgå då han inte hörsammat partiledaren Annegret Kramp-Karrenbauers direktiv om att inte rösta för Kemmerich. Sedan meddelade även en skakad Kramp-Karrenbauer sin avgång.

Partiet är sedan tidigare pressat efter bildandet av en "storkoalition" med de tidigare huvudmotståndarna Socialdemokraterna på nationell nivå.

Liknar vid östtyskar

Flera toppnamn inom CDU går emot det regionala samarbetet. Wolfgang Schäuble, talman i förbundsdagen, ratar det rakt av och liknar Die Linke vid Östtysklands socialistparti, rapporterar bland andra Die Zeit. Hälsominister Jens Spahn, som kandiderar till partiledarposten, skriver på Twitter att partier är drabbat av en förtroendekris och säger att den enda vägen ur den är via ett snabbt nyval.

Kristdemokraten Christine Lieberknecht, som var regeringschef i Thüringen innan vänsterledaren Ramelow, säger att det ovanliga samarbetet skänker stabilitet under en kort tid och utrymme för att återupprätta förtroende.

ANNONS

– Det här är en verklig politisk lösning. Det finns goda skäl för den, säger hon, enligt bland andra Süddeutsche Zeitung.

I kompromissen ingår Die Linke, Socialdemokraterna, De gröna samt CDU. Omvalet hålls den 4 mars och sedan planeras ett nyval i april nästa år.

Martin Mederyd Hårdh/TT

ANNONS