De lyckliga tu. Storbritanniens prins Harry och hans tillkommande Meghan Markle.
De lyckliga tu. Storbritanniens prins Harry och hans tillkommande Meghan Markle.

Bröllopsfeber i Storbritannien

Försäljning av muggar, choklad och flaggor. Och minutiös bevakning av det lyckliga paret. Nu råder det bröllopsyra i Storbritannien och i morgon får prins Harry och amerikanska Meghan Markle varandra.

ANNONS
|

Mitt i den glammiga bröllopsyran finns en unken baksida som stämmer till eftertanke. I början av sin relation med prins Harry blev Meghan Markle utsatt för grova rasistiska påhopp i pressen. ”Från bomullsslavar till kunglighet” skrev Daily Mail i en artikel om Markle, som har afroamerikanskt påbrå.

Öppenhjärtigt prinsbrev

Det brittiska hovet gick ut med ett pressmeddelande, där prins Harry känslosamt redogjorde hur mycket det smärtade honom att hans blivande hustru blev utsatt för trakasserier och där han konstaterade att en gräns hade passerats.

- Det är skönt att se att det brittiska kungahuset och hovet så tydligt har satt ned foten. Man kan tycka att det är en självklarhet i det här fallet, men i kungliga sammanhang är det inte det. Prins Harrys långa öppenhjärtiga brev är också någonting ovanligt som tydligt visar att han har övertagit sin mamma Dianas roll med det älskvärt imperfekta, säger Ebba von Sydow.

ANNONS

Stark feminist

Meghan Markle beskriver sig själv som en stark och självmedveten kvinna. Hennes starka feministiska åsikter är något som kan bli en tillgång för kungahuset.

- Tyvärr är det få kungligheter som utnyttjar det fönster de har och säger vad de tycker i viktiga frågor. De skulle kunna ta ställning tydligare utan att det för den sakens skull skulle innebära något kontroversiellt. Där tror jag att Meghan Markle kommer att bryta ny mark, säger Ebba von Sydow.

Och prinsarna William och Harry står för en modern inställning som Ebba von Sydow anser betyder en hel del för att bevara populariteten för de kungliga.

- De är jätteduktiga på detta. De har förstått vikten av att kommunicera på ett modernt sätt; de har självdistans, de erkänner sina brister, de berättar om sorgen efter sin mamma och de skojar med sin farmor, säger Ebba von Sydow och syftar på matriarken drottning Elisabeth II.

ANNONS

TT

Fakta: det kungliga bröllopet

Det blir en öppen, hästdragen vagn – samma vagn som används vid drottningens årliga kortege vid hästkapplöpningen i Ascot. Vagnen ska dras av de fyra hästarna Milford Haven, Storm, Plymouth och Tyrone, som tillhör den brittiska kungafamiljen.

Men om det regnar blir det en annan vagn, en med glastak och fönster, som tar de lyckliga tu till kapellet i Windsor Castle.

Vanligt folk kommer få följa bröllopet på håll. Den som vill hänga på puben hela natten lång, eller åtminstone till klockan ett på natten på bröllopsdagen, får grönt ljus. Storbritannien lättar nämligen på pubreglerna under bröllopet, en dag "av nationellt firande", meddelade inrikesminister Amber Rudd i mars.

Pubarna kommer även att få ha öppet sent kvällen före bröllopet. Brittiska pubar stänger vanligtvis klockan 23.

Vems barn ska då få den stora äran att vara brudnäbbar? Här får bland annat brodern prins Williams ungar ställa upp. Lilla George och Charlotte, rapporterar Reuters. Även Meghan Markles bästa väns barn kommer att delta.

En stor fråga har varit brudens far, hans tillstånd och förehavanden inför bröllopet. Det står klart att Thomas Markle inte kommer att leda dottern fram till altaret, som uppges ha varit planen, eftersom han i veckan opererats för hjärtproblem. I stället blir det prins Charles som för Meghan Markle till altaret.

Fakta: Stor kommers inför bröllopet

Muggar, flaggor, tallrikar, dockor – till och med kondomer – med bilder på prinsparet saluförs inför lördagen, rapporterar Bloomberg. Och försäljningen av alla prylar verkar gå bra. Bröllopet beräknas nämligen dra in 30 miljoner pund på enbart minnessaker, enligt brittiska Centre for Retail Research.

Fler områden kommer håva in storkovan: Modebranschen beräknas tjäna 45 miljoner pund på försäljning av bland annat brudklänningar, och tidnings- och bokbranschen kommer dra in 10 miljoner pund extra.

ANNONS