Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s justitieminister William Barr.

Bråk om haussad kongressutfrågning av Barr

Redan innan det ägt rum skapar ett kongressframträdande av USA:s justitieminister William Barr stor upprördhet. Barr, som väntas få tuffa frågor om sin hantering av den så kallade Rysslandsutredningen, hotar att inte infinna sig i representanthuset.

Skälet är att kammarens demokratledda justitieutskott vill låta sina anställda advokater ställa frågor till Barr, inte enbart ledamöterna. Advokaterna anses allmänt ha högre juridisk kompetens än ledamöterna och därför kunna ställa mer insatta frågor, enligt amerikanska medier.

- Justitieministern gick med på att framträda inför kongressen. Därför bör det vara kongressledamöter som ställer frågorna, säger justitiedepartementets taleskvinna Kerri Kupec enligt tidningen The New York Times.

Vill tvinga dit

Utspelet fick flera demokratiska representanthusledamöter att se rött och uttrycka ilska över vad de anser är Vita husets försök att diktera villkoren för utfrågningen. Om Barr vägrar att infinna sig har justitieutskottets ordförande Jerrold Nadler hotat att vidta tvingande legala åtgärder, genom att lämna in en form av stämning för att få dit honom.

Den typen av tvingande åtgärder har Vita huset i allmänhet uppmanat myndighetsföreträdare att strunta i.

Det är fortfarande oklart om Barrs framträdande i representanthuset på torsdag blir av. Onsdagens utfrågning i senatens justitieutskott, som leds av republikanska politiker, är dock inte ifrågasatt.

Drev kampanj?

Exakt varför Barr, som är relativt nytillträdd och anses stå president Donald Trump nära, inte vill svara på advokatfrågor i representanthuset är oklart. Men det är välkänt att Demokraterna är mycket kritiska mot justitieministerns hantering av den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuella samrören mellan Trumpkampanjen och Moskva.

Nadler och hans partikamrater har bland annat anklagat Barr för att driva en mediekampanj till president Trumps fördel och försöka påverka allmänhetens syn på Rysslandsutredningen. Detta eftersom Barr höll en presskonferens innan en maskad version av rapporten offentliggjordes. Och den 25 mars, kort efter att Barr fått utredningen från Mueller, sammanfattade han luntan i ett fyrsidigt brev till kongressen i vilket han slog fast att varken presidenten eller någon i hans kampanj konspirerat med Ryssland.

I brevet noterade Barr dessutom att Mueller inte fastslår att presidenten begått brott – men inte heller frikänner honom från anklagelser om att ha försökt hindra rättvisans gång, det vill säga motarbeta själva Rysslandsutredningen. Men, skrev Barr, han och biträdande justitieminister Rod Rosenstein, anser att det inte finns bevis för sådana åtal.

Tio "händelser"

Den slutsatsen ifrågasätts av Demokraterna, i synnerhet sedan det framkommit att Mueller undersökt tio sådana "händelser", där Trump kan ha brutit mot lagen genom att ha försökt stoppa Mueller.

President Trump har rasat mot utredningen och kallat den för "en häxjakt", både under och efter att rapporten färdigställdes. Men han har också hävdat att Muellerrapporten innebär ett "totalt frikännande" av honom.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi sade sent på måndagen att bråket om William Barrs framträdande i representanthuset visar att presidenten "dagligen försöker hindra rättvisans gång", enligt tv-kanalen Fox News. Hon manade också Barr att respektera USA:s grundlag, enligt vilken de tre maktpelarna Högsta domstolen, Vita huset och kongressen ska kontrollera varandra.