Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bil med sönderskjuten bakruta efter en skottlossning i Acapulco, Mexico. Rädsla för våld och kidnappningar har lett till en ökad försäljning av skottsäkra bilar. Arkivbild.

Boom för skottsäkra bilar i Mexiko

Efterfrågan på skottsäkra bilar har ökat i Mexiko, där våld och mord ligger på historiskt höga nivåer. Biltillverkare har nu börjat erbjuda skottsäkra bilar direkt från fabriken.

Förra året mördades rekordmånga 25 000 personer i Mexiko och om det fortsätter i samma takt under resten av 2018 kommer siffran att bli klart över 30 000 i år. För att skydda sig har efterfrågan på skottsäkra bilar ökat kraftigt.

Rädslan och osäkerheten väntas leda till att minst 3 284 skottsäkra bilar säljs i år – en 10-procentig ökning enligt branschorganisationen AMBA.

Då ligger landet ändå en bit bakom Brasilien, där över 15 000 skottsäkra bilar såldes 2017 och där man väntar sig en 25-procentig ökning 2018.

Direkt från fabriken

Efterfrågan är så stark att bilmärket Audi har börjat tillverka sin modell Q5 med skottsäkra fönster direkt från fabriken, det vanliga är annars att skottsäkra fönster installeras efter försäljningen. BMW, Jeep och Mercedes-Benz har tillverkat skottsäkra bilar i Mexiko i flera år.

Men sådana fordon är inget för den med liten plånbok. En Audi Q5 med skottsäkra fönster kostar motsvarande över 770 000 kronor. Dessutom går man miste om garantin.

Rädsla för kidnappningar

Det är i första hand rika affärsmän, bankanställda och högt uppsatta myndighetspersoner och deras familjer som köper bilar med skottsäkra fönster för att skydda sig mot bland annat kidnappningar som är vanliga i landet.

- Ett av de brott vi oroar oss för mest är kidnappning, det är vad vi är rädda för, säger Arturo Ávila, som äger en säkerhetsfirma som använder sig av skottsäkra bilar. Han byter också bil vart annat år.