Ett bepansrat polisfordon i Belfast i Nordirland. Arkivbild.
Ett bepansrat polisfordon i Belfast i Nordirland. Arkivbild.

Bomb hittad under polismans bil i Belfast

En bomb har hittats under en bil som tillhör en polis i Belfast i Nordirland, rapporterar Sky News.

ANNONS
|

Utplaceringen av bomben syftade till att döda polismannen, säger kommissarie Sean Wright. Han misstänker att motivet var politiskt, och antyder att en utbrytargrupp från Irländska republikanska armén (IRA) ligger bakom.

- De bryr sig inte om vem de attackerar, de bryr sig inte om vem de dödar. De är helt enkelt antidemokrater som motsätter sig fred, säger Wright till Sky News.

ANNONS

I januari detonerade utbrytargruppen Nya IRA en bilbomb i nordirländska Londonderry. Ingen människa skadades då.

I april sköts journalisten Lyra McKee ihjäl i Londonderry i samband med sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Nya IRA tog på sig dådet, men hävdade att skytten siktat på en polis.

IRA var en militant katolsk organisation som slogs för ett enat Irland och som utförde en lång rad blodiga terrorattacker i Nordirland och på det brittiska fastlandet under en flera årtionden lång konflikt.

Sedan IRA lagt ned sina vapen knoppades gruppen av i mindre konstellationer som motsatte sig det fredsavtal som slöts på långfredagen 1998.

Nya IRA uppges ha bildats 2012. Gruppen misstänks för ett flertal dåd och attacker under de senaste åren.

TT

Bakgrund: Den våldsamma perioden "The Troubles"

Nordirland är en del av Förenade kungariket (United Kingdom) och styrdes fram till 1972 av en protestantisk majoritet som diskriminerade den katolska befolkningen. När en fredlig medborgarrättsrörelse i slutet av 1960-talet började kräva lika rättigheter för katoliker möttes deras krav av våld från protestanter som såg sin maktställning hotad.

Det utlöste en våldsspiral där Irländska republikanska armén (IRA), som slogs för ett enat Irland, och protestantiska halvmilitära grupper, som ville bibehålla banden till Storbritannien, gjorde sig skyldiga till blodiga attentat. Omkring 3700 människor miste sina liv i den drygt 30 år långa våldsamma perioden, som brukar kallas för The Troubles.

Ett fredsavtal slöts 1998, och steg för steg har livet i Nordirland normaliserats, även om våldet inte har försvunnit helt. Alla problem kunde inte lösas och fredsprocessen har varit kantad av kriser.

Storbritanniens komplicerade utträdesprocess från EU har väckt farhågor om att konflikten ska blossa upp igen, eftersom den i dagsläget öppna gränsen mellan Nordirland och Irland kan påverkas.

Nordirland gick in i EU med resten av Storbritannien 1973.

Irland är en självständig republik som utgör större delen av ön Irland. Landet är medlem i EU sedan 1973.

Källa: Landguiden

ANNONS