En brasiliansk senatskommitté vill att president Jair Bolsonaro ska åtalas. Arkivbild.
En brasiliansk senatskommitté vill att president Jair Bolsonaro ska åtalas. Arkivbild. Bild: Eraldo Peres/AP/TT

Bolsonaro närmare åtal för höga dödstal

Brasiliens president Jair Bolsonaro riskerar åtal för "avsiktliga" brott i samband med hanteringen av coronapandemin. Över 600 000 människor har avlidit med covid-19 i landet.

ANNONS

En brasiliansk senatskommitté rekommenderade på onsdagen att Bolsonaro åtalas på åtminstone tio punkter däribland brott mot mänskligheten, enligt en rapport som medier refererar.

Den cirka 1 200 sidor långa rapporten är resultatet av sex månaders laddade utfrågningar med känslomättade vittnesmål och skrämmande avslöjanden.

De samlade uppgifterna har fått undersökningskommittén att begära åtal mot ett 60-tal personer. I gruppen ingår fem ministrar eller ex-ministrar samt tre av Bolsonaros söner.

Kan klara sig

I rapporten, författad av senator Renan Calheiros, slås fast att skälet till att Brasiliens dödstal är näst högst i världen (i faktiska tal) är hur Bolsonaro hanterat pandemin.

Senatskommittén har inte befogenhet att väcka åtal, men innehållet kan få allvarliga politiska följder eftersom rapporten kommer att skickas till flera rättsliga instanser.

ANNONS

Det är dock enligt analytiker oklart om rekommendationerna kommer att leda till att presidenten anklagas formellt, eftersom Bolsonaro har tillräckligt stort stöd i kongressen för att undvika att det blir någon rättegång.

Mord föll bort

Förutom brott mot mänskligheten bör Bolsonaro även åtalas för kvacksalveri och anstiftan till brott, enligt rapporten. Punkterna mord och folkmord fanns med i ett utkast, men togs bort efter att flera medlemmar i kommittén motsatt sig dem.

Bolsonaro svarade på anklagelserna i ett uttalande på onsdagen:

"Vi vet att vi är skyldiga till absolut ingenting. Vi vet att vi gjorde det rätta från allra första början."

Den brasilianske presidenten har tidigare sagt att utredningen bakom anklagelserna är politiskt motiverad med syfte att sabotera för honom.

Presidentens kritiker anklagar honom för att ha tonat ned allvaret i coronapandemin. Bland annat har han inte gått med på internationella riktlinjer om munskydd och restriktioner för att bromsa virusspridningen. I stället har han fört fram behandlingar utan vetenskapligt stöd och försenat inköp av vacciner.

ANNONS