Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Antony Blinken på pressmöte hos utrikesdepartementet i Washington
USA:s utrikesminister Antony Blinken på pressmöte hos utrikesdepartementet i Washington Bild: Brendan Smialowski/Pool via AP/TT

Blinken: Nato har svarat Ryssland om Ukraina

Militäralliansen Nato har lämnat över ett svar på Rysslands frågor om bland annat Ukraina.
De skrivna svaren har varit ett krav från Kreml, men USA:s utrikesminister Antony Blinken går inte ut med många detaljer om brevets innehåll.
Samtal mellan Ryssland och Ukraina i Paris mynnade ut i nytt möte i Berlin om två veckor.

Utvecklingen i Ukraina och risken för väpnad konflikt i regionen tog en ny vändning sent på onsdagen. USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelade att svar överlämnats till ryska utrikesdepartementet och kollegan Sergej Lavrov.

I en direktsänd presskonferens sade Blinken att han ska tala med Lavrov de närmaste dagarna, och att han hoppas på "allvarliga diplomatiska försök" att lösa konflikten.

– Men vi gör det klart att vi har grundprinciper som vi är beredda att bevara och försvara. Där ingår Ukrainas suveränitet och territoriella självständighet, och rätten för en stat att själv välja sina säkerhetsarrangemang och allianser.

Frågan är om brevet är tillräckligt svar för Ryssland i det hårda förhandlingsspelet om Ukraina.

Militär beredskap

Blinken konstaterade samtidigt att USA har ökat beredskapen hos 8 500 amerikanska militärer.

– Vi har lagt ut en möjlig diplomatisk väg, sade Blinken och lade till att man också visat vilka allvarliga konsekvenser en militär konflikt skulle få för Ryssland.

Beskedet från Washington kom sedan Moskva och utrikesminister Lavrov upprepat att kravet på ett skriftligt svar om bland annat Natos framtid stod fast. Ryssland vill ha löften om att Nato inte ska utvidgas till fler länder i regionen.

Direkt efter Blinkens framträdande följde en presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som underströk behovet av ökad öppenhet, återupptagna diplomatiska kontakter mellan Nato och Ryssland, och direkta och öppna förhandlingar där en kriskommunikation upprättas.

– Men vår grundprincip om ett lands rätt att själv bestämma står kvar, sade Stoltenberg som svar på en fråga från ryska medier.

– Och vi är beredda på det värsta.

Parallellt med utspelen från USA och Nato pågick diskussioner mellan Ryssland och Ukraina i Paris. Men mötet avslutades med ett konstaterande från den ukrainska sidan om att samtalen "inte varit enkla", men att man var överens om att ses om två veckor i den tyska huvudstaden Berlin. I samtalen deltar även Frankrike och Tyskland.

Båda parter stödjer en "villkorslös vapenvila" i östra Ukraina, meddelade det franska presidentkansliet efter samtalen.

Biden: Sanktioner mot Putin

Tidigare hade USA:s president Joe Biden i sin tur upprepat att risken för en rysk invasion i Ukraina "förblir överhängande". Biden säger att han i så fall skulle överväga direkta sanktioner mot den ryske presidenten Vladimir Putin.

USA arbetar också för att förse Europa med gas- och oljeleveranser från Mellanöstern, Nordafrika och Asien för att fylla på utbudet de närmsta veckorna, uppger The New York Times.

EU får normalt omkring 40 procent av sin naturgas från Ryssland. Omkring en tredjedel av den ryska gas som levereras till EU går via gasledningar i Ukraina.

Det finns misstankar om att Putin valt att provocera fram den nuvarande konflikten under vintermånaderna med baktanken att hans förhandlingsposition optimeras om han kan hota med att stänga av energileveranserna till Europa.

Svagt hot

Hot om direkta sanktioner mot Putin kommer inte ha någon effekt och vara kontraproduktivt när det gäller att minska spänningarna, kommenterar Kreml.

– Politiskt sett är det inte smärtsamt, det är destruktivt, sade Putins talesperson Dmitrij Peskov under onsdagen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Bild: Wiktor Nummelin/TT