Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Antony Blinken (t v) och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på pressträff efter måndagens möte i Jerusalem.
USA:s utrikesminister Antony Blinken (t v) och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på pressträff efter måndagens möte i Jerusalem. Bild: Debbie Hill/AP/TT

Blinken manar till lugn

Den uppskruvade våldsspiralen mellan israeler och palestinier kräver "viktiga steg" för att brytas, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i Jerusalem och manar till lugn.

– Vi vill försäkra oss om att det skapas en miljö i vilken vi, hoppas jag, vid något läge kan skapa förutsättningar för att återställa en känsla av säkerhet för israeler och palestinier på samma sätt, sade Blinken efter överläggningar med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem.

Amerikanen är på en flera dagar lång resa i området. På det första stoppet, i Kairo, talade han om en "ny och fruktansvärd våg" av våld mellan israeler och palestinier.

– Alla parter måste lugna ner saker och ting och spänningarna måste minska.

USA-företrädaren ska även fara till Västbanken för ett möte med den palestinske ledaren Mahmud Abbas i Ramallah.

Stämningen i området är nu mer spänd än på länge, efter attacker från båda sidor som krävt över 40 liv de senaste veckorna.

Blinken upprepar "det viktiga i att arbeta för en tvåstatslösning", alltså att den palestinska statsbildning som aldrig kommit till stånd sedan uppdelningen av området på 1940-talet blir av.

Det ser just nu väldigt avlägset ut. Israels nya högerregering innehåller extrema nationalister som förespråkar en allt hårdare och större ockupation av Västbanken.

Och palestinierna är djupt splittrade, både i sin attityd till Israel och sinsemellan på Västbanken och Gazaremsan.