USA:s president Joe Biden meddelar kongressen att de två nationella nödlägen som utlyst med anledning av coronapandemin avslutas i maj.
USA:s president Joe Biden meddelar kongressen att de två nationella nödlägen som utlyst med anledning av coronapandemin avslutas i maj. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Biden vill slopa coronanödlägen i vår

ANNONS

USA:s president Joe Biden har meddelat den amerikanska kongressen att de två nationella nödlägen som utlyst med anledning av coronapandemin ska avslutas den 11 maj.

Slopandet kommer drygt tre år efter att nödlägena utlystes och innebär att coronaviruset nu ses som ett hot som kan hanteras genom myndigheternas ordinarie befogenheter.

Det formella slopandet av det nationella nödläget har debatterats i den amerikanska kongressen, där Republikanerna har drivit på för att det ske tidigare.

Enligt Vita huset skulle det få för stora konsekvenser för det amerikanska sjukvårdssystemet om det skyndades igenom.

"Sjukhus och vårdhem som har förlitat sig på flexibilitet som möjliggörs av nödförklaringarna kommer att kastas in i kaos utan tillräcklig tid för att omskola personalen och etablera nya faktureringsprocesser", skriver presidentadministrationen i ett uttalande.

ANNONS

I praktiken har flera delar av nödläget och det federala stödet redan slopats.

ANNONS