Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden i Vita huset.
Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden i Vita huset. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Biden och Macron skärper tonen mot Kina

USA:s president Joe Biden öppnar famnen för den franske kollegan Emmanuel Macron i Washington DC.
De två vännerna skärper tonen mot både Kina och Ryssland.

ANNONS
|

De två ledarna mötte pressuppbåd, lyssnade på kanonsaluter, åt storslagen middag med gäster och samtalade länge på tu man hand. Macrons statsbesök innehåller alla de delar som visar på vänskapen mellan de två länderna.

Biden och Macron uppvisar också en hård och gemensam hållning mot Kina, som tar allt större plats på världsscenen, och mot Rysslands invasion av Ukraina. I en gemensam kommuniké meddelade de två gemensamma insatser mot "utmaningen" från Kina och krafttag i klimatfrågor.

Oro över utmaning

I uttalande konstaterade statscheferna att Frankrike och USA ska samverka i "vår oro över Kinas utmaning av regelgrundad internationell ordning såsom respekt för mänskliga rättigheter, och samarbeta med Kina i viktiga globala frågor som klimatförändring".

ANNONS

Kvällen avslutas med en formell middag. Men före maten möttes de två i ett mer intimt format i Ovala rummet.

En huvudfråga var enligt diplomater som förberett samtalet den ryska invasionen i Ukraina.

– Valen som vi gör i dag och som vi gör de närmaste åren kommer att förutbestämma riktningen för vår värld i decennier, sade Biden.

Macron höll med:

– Det är extremt viktigt att ha nära samarbete mellan oss i olika frågor. Vi behöver ta hand om direkta och indirekta konsekvenser av kriget, samtidigt som vi måste förbereda för kommande generationer med en fossilneutral ekonomi – och skapa en massa jobb.

De två uttalade också stöd för de regimkritiker som demonstrerar mot makten i Iran.

Kan backa

Inför besöket i Vita huset valde dock Macron att markera missnöje över amerikansk handelspolitik och ökad protektionism. Kritiken riktas speciellt mot en omfattande ny lag, kallad Inflation reduction act, som ses som en handelspolitisk lag som skyddar amerikanska intressen.

Lagen anses vara delvis instiftad för att kringskära kinesiska bolags möjlighet att konkurrera på den amerikanska marknaden, men europeiska länder anser att även deras bolag drabbas.

Fränast i kritiken är hittills Emmanuel Macron.

President Biden vägrade att backa från lagens innehåll, som ska stimulera amerikansk miljövänlig teknik. Men han sade att lagen kan ha "små fel som kan åtgärdas" med indirekt hänvisning till den franske presidentens kritik.

ANNONS
ANNONS