Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Silvio Berlusconi backar från ett uttalande om den ryske presidenten Vladimir Putin efter att ha fått kritik. Arkivbild.
Silvio Berlusconi backar från ett uttalande om den ryske presidenten Vladimir Putin efter att ha fått kritik. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Berlusconi backar från Putinvänligt uttalande

Italiens Silvio Berlusconi backar från ett uttalande där han ursäktat Rysslands president Vladimir Putin med att denne pressats att invadera Ukraina.

Berlusconi – som är personlig vän med Putin – sade till tv-bolaget Rai i torsdags att Putin trillat in i en "svår och dramatisk situation" och att storinvasionen i februari inleddes efter att bland annat "proryska separatister" bett Moskva om hjälp.

– Putin pressades av den ryska befolkningen, av sitt parti, av sina ministrar, att uppfinna den här specialoperationen, sade Berlusconi.

Efter att kraftigt ha kritiserats för uttalandet kom Berlusconi med ett förtydligande på fredagen. Enligt den tidigare italienske premiärministern är allt ett missförstånd, han upprepade bara vad andra sagt.

"Aggressionen mot Ukraina är orättfärdig och oacceptabel", säger han i en kommentar och betonar att han står bakom EU och Nato.

Italien går till val på söndag. Berlusconis parti Forza Italia väntas då få stöd till en regering tillsammans med ytterhögerpartierna Italiens bröder och Lega.