Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ibrahim Baylan, samordnings- och energiminister, (S). Arkivbild.

Baylan: Ren energi en kommersiell möjlighet

Sveriges energiminister Ibrahim Baylan (S) är i USA för att tala om omställning till ren energi. Han har bland annat träffat företrädare för Microsoft.

Tidigare i veckan meddelade chefen för USA:s miljömyndighet EPA, Scott Pruitt, att han tänker skrota den så kallade Clean Power Plan från 2015. Den innebär i praktiken att rena energikällor prioriteras framför kolkraftverk. Åtgärden går i linje med det globala klimatavtal som slöts i Paris hösten 2015 – och som president Donald Trump i somras meddelade att USA ska dra sig ur.

Baylan menar att även om USA drar sig ur Parisavtalet så finns det möjlighet att påverka den amerikanska energipolitiken. Han poängterar att många delstater har annan syn på klimat än de federala myndigheterna. Han säger också att det är svårt att genomföra en energipolitik utan stöd från företagen. Och att många företag, däribland Microsoft delar svensk syn på vikten av en omställning till ren energi.

- I den amerikanska debatten ställs omställning mot jobb och tillväxt. Vår erfarenhet är att det är tvärtom. Omställningen är bra inte bara för miljön utan även bra för ekonomi och jobbskapande, säger Baylan.

Förutom att engagera amerikanska företag att aktivt vara med i internationella energisamarbeten vill Baylan marknadsföra Sverige som ett attraktivt investeringsland.

- Vi har ju ett överskott av energi som är ren. Och vi vet att behovet av serverhallar och annat ökar kraftigt bland annat för bolag som Microsoft, säger han.