USA:s president Donald Trump och justitieminister William Barr i Vita huset.
USA:s president Donald Trump och justitieminister William Barr i Vita huset.

Barr slipper stämning – lämnar ut utredning

USA:s demokratledda representanthus väntades ge grönt ljus till att utreda justitieminister William Barr för kongresstrots. Men i elfte timmen träffades en överenskommelse som innebär att delar av Rysslandsutredningen kommer att lämnas ut i oredigerat skick.

ANNONS
|

Allt var upplagt för en juridisk strid mellan USA:s representanthus, där Demokraterna har majoritet, och landets justitiedepartement. På tisdag förväntades kammaren att ge grönt ljus för att inleda ett rättsligt förfarande om kongresstrots mot justitieminister William Barr.

Bakgrunden var att Barr vägrat lämna över den omaskade versionen av den så kallade Rysslandsutredningen, men på måndagskvällen lokal tid nåddes en överenskommelse som innebär att konflikten inte ser ut att bli en fråga för rättsväsendet.

Barr har gått med på att överlämna vissa delar av materialet i oredigerat skick. Det handlar enligt amerikanska medier om dokument som rör anklagelsen om att president Donald Trump ska ha försvårat pågående brottsutredningar.

ANNONS

"Dessa dokument kommer att göra det möjligt för oss att utföra våra konstitutionella uppgifter och avgöra hur vi ska ställa oss till de anklagelser som den särskilde åklagaren lagt fram", skriver Jerrold Nadler, ordförande för representanthusets justitieutskott, i ett uttalande som återges av CNBC.

Vägrade lämna vittnesmål

Uppgörelsen kommer efter en vår då den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk påverkan på valrörelsen 2016, och eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva, skapat stora rubriker i USA. Utredningen lämnades över till Barr i slutet av mars. Kort efter det skrev justitieministern i ett brev till kongressen att Trumpkampanjen är helt oskyldig till att ha konspirerat med Ryssland. Han hävdade också att det inte finns bevis för att presidenten försökt hindra rättvisans gång.

Senare lämnade Barr över en maskad version av rapporten. Men representanthuset har inte nöjt sig med det utan krävt hela den oredigerade rapporten samt underliggande bevismaterial. Fler demokrater har även anklagat justitieministern för att försöka färga allmänhetens bild av utredningen.

Justitiedepartementet har kontrat med att det vore olagligt att lämna över materialet och hävdat att Demokraterna bara är ute efter att plocka politiska poäng. Konflikten kulminerade med att Barr trots en formell kallelse vägrade vittna inför representanthusets justitieutskott i maj.

Hot om utredning kvarstår

Trots uppgörelsen kommer morgondagens omröstning att genomföras som planerat. Därmed behåller Demokraterna möjligheten att inleda en utredning mot Barr om kontakten med justitieministern kärvar.

ANNONS

"Om viktig information undanhålls så kommer vi inte ha något annat val än att genomdriva vår stämning i domstol", skriver Nadler.

Om så sker lämnas ärendet troligen över till en federal åklagare i Washington DC. En pikant detalj är denna ytterst jobbar för justitieministern – som ju är den som ska utredas.

Möjligheten att åtala någon för kongresstrots har funnits sedan 1795 och har koppling till USA:s grundlag, enligt vilken de tre maktpelarna Högsta domstolen, Vita huset och kongressen ska kontrollera varandra.

TT

Fakta: Rysslandsutredningen

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller fick i maj 2017 uppdraget att som särskild åklagare undersöka Rysslands påverkan på valrörelsen 2016 samt huruvida president Donald Trumps kampanj agerat i maskopi med Moskva. Det hela har kallats Rysslandsutredningen.

Utredningen har resulterat i över 30 åtal, bland annat mot Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, rådgivaren Roger Stone och presidentens tidigare advokat Michael Cohen.

Mueller lämnade över sin rapport till justitiedepartementet den 22 mars. Han rekommenderade då inga ytterligare åtal. Justitieministern slog därefter fast att Trumpkampanjen inte gjort sig skyldig till samröre Ryssland och hävdade att Trump inte försvårat pågående utredningar.

En redigerad version av Rysslandsutredningen, där bland annat känsliga uppgifter som rör pågående utredningar och underrättelsematerial maskats, offentliggjordes den 18 april.

ANNONS