Köpenhamns zoo försöker förmå pandahanen Xing Er att para sig med honan Mao Sun. Arkivbild.
Köpenhamns zoo försöker förmå pandahanen Xing Er att para sig med honan Mao Sun. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Barnlöst hos danska pandorna – ny metod testas

Fyra år har gått, men det inlånade pandaparet i Köpenhamns zoo lever fortfarande i barnlöshet. Nu testar djurparken en ny strategi.

ANNONS

Pandahonan Mao Sun och pandahanen Xing Er flyttade in i den påkostade, nybyggda pandaanläggningen på zoo våren 2019.

Till vardags vistas de i separata avdelningar eftersom pandahanar och pandahonor inte lever tillsammans i naturen. Men en till tre dagar varje vår är honan brunstig och djurparken har då sammanfört dem och med trix och fix försökt uppmuntra till parning.

Förra våren sprutade till exempel djurskötare ut importerad urin från pandahannar i andra europeiska djurparker i anläggningen för att få Xing Er att tro att han konkurrerade med andra hannar om Mao Zun.

Men inga knep har hittills hjälpt. I år testar därför djurparken att sammanföra pandorna långt före brunsten. Det måste dock ske under uppsikt, för risken är överhängande att de börjar slåss.

ANNONS

"Vi hoppas att med den här extratiden tillsammans har de klarat av slagsmålen och kan koncentrera sig på att komma igång med parningen när tiden är inne", säger zoodirektör Mads Frost Bertelsen i ett pressmeddelande.

Försöket inleddes i alla fall på tisdagen utan slagsmål. När portarna öppnats tittade de båda pandorna först på varandra, sedan lade de sig snabbt i varsin hög med bambu och började äta.

ANNONS