Gamla staden i Jerusalem sedd från Olivberget.
Gamla staden i Jerusalem sedd från Olivberget.

Bakgrund: Konflikten om Jerusalem

Jerusalems status har varit omstridd sedan länge, och kontroverserna fortsätter med full kraft med USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna staden som Israels huvudstad. Se bakgrunden till den långvariga konflikten här.

ANNONS
|

Helig för tre religioner

Jerusalem är helig stad för tre religioner: judendom, islam och kristendom. Omkring 72 procent av befolkningen är judar.

I den delningsplan för Palestina som FN antog 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad, mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas. Under arabisk-israeliska kriget 1948 delades i stället Jerusalem i en västlig, judisk del och en östlig, arabisk del. Staden utnämndes 1949 till Israels huvudstad, men detta har inte erkänts internationellt.

"Evig och odelbar"

Östra Jerusalem ockuperades av Israel 1967 och annekterades i praktiken omedelbart. Jerusalem förklarades vara Israels eviga och odelbara huvudstad. Israels regering och parlament har förlagts till Jerusalem. Det pågår även en långsam men ständig inflyttning av judar i östra Jerusalems tidigare arabiska stadsdelar.

ANNONS

Palestinska krav

Palestinierna har å sin sida krävt att Jerusalem ska vara huvudstaden i en framtida palestinsk stat. Under 1990-talets fredsförhandlingar föreslog PLO att västra Jerusalem skulle fortsätta att tillhöra Israel, men man har aldrig gett upp kravet på östra Jerusalem som palestinsk huvudstad.

Ambassader i Tel Aviv

Eftersom Jerusalem har en känslig ställning har omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Lag uppskjuten – i 22 år

1995 röstade USA:s kongress igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen. Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Hänger i luften

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags, så nu hänger frågan i luften.

"Katastrofalt"

Flera har varnat för följderna av att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att beslutet kan få farliga konsekvenser för både fredsprocessen, säkerheten och stabilitet i regionen och världen.

ANNONS

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallar beslutet "katastrofalt".

- Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås.

Trumps besked

Beskedet kommer den sjätte december. USA ska flytta sin Israel-ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, säger president Donald Trump.

Utrikesdepartementet får ett uppdrag att förbereda och genomföra flytten.

TT

ANNONS