Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Israels sittande premiärminister Benjamin Netanyahus högerkoalition ser ut att få flest platser i knesset, enligt flera vallokalsundersökningar som släpptes när vallokalerna stängde.

Både Netanyahu och Gantz utropar seger

Vem som vunnit Israels parlamentsval är fortfarande oklart. Flera vallokalsundersökningar tyder på ett jämnt resultat mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och huvudkonkurrenten Benny Gantz.

Vallokalerna stängde klockan 21 svensk tid. Tre vallokalsundersökningar har presenterats och beroende på mätning får Netanyahus högerkoalition 60–66 av Knessets 120 platser, jämfört med Benny Gantz Blåvita alliansen som tillsammans med flera mindre partier får 54–60 platser.

Både Benjamin Netanyahu och Benny Gantz utropar sig till segrare i valet, skriver Reuters.

"Vi vann! Den israeliska allmänheten har fått säga sitt", säger Gantz parti Blåvita alliansen i ett uttalande.

"Börjar redan i natt"

Netanyahu säger att det är en "tydlig" seger för hans högerblock som leds av Likudpartiet.

"Jag kommer att börja bilda en högerregering med våra naturliga samarbetspartners redan i natt", säger Netanyahu i ett uttalande.

Vallokalsundersökningar har vid tidigare val inte överensstämt med slutresultatet, skriver AFP.

Tidigare opinionsundersökningar har visat ett visst övertag för Gantz, men Netanyahu anses ha större chans att kunna forma en partiallians och bilda regering. Det skulle innebära en femte mandatperiod för den 69-årige Netanyahu, vilket vore rekord i landet.

Saeb Erekat, chefsförhandlare för den palestinska paraplyorganisationen PLO, kommenterar resultatet med att israelerna har röstat "nej till fred".

"Israelerna har röstat för att bevara status quo. De har sagt nej till fred och ja till ockupationen", säger Erekat i ett uttalande, enligt AFP.

Segrare får 28 dagar

För att komma in i Knesset måste ett parti passera en spärr på 3,25 procent av rösterna, vilket motsvarar fyra mandat.

Efter valet väljer president Reuven Rivlin den kandidat han bedömer har bäst chans att bilda regering. Kandidaten får sedan 28 dagar på sig, med möjlighet till 14 dagars förlängning om regeringsbildningen misslyckas.

Inget parti har vunnit en majoritet av mandaten sedan Israels första val 1949.