Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, leder fredagsbönen för första gången på åtta år i Imam Khomeini-moskén i Teheran.
Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, leder fredagsbönen för första gången på åtta år i Imam Khomeini-moskén i Teheran. Bild: Irans högste ledares kansli/AP/TT

Ayatollan till offensiv: Kraschen utnyttjas

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har lett fredagsbönen i Teheran för första gången på åtta år – efter en tumultartad månad då landet stått på randen till krig med USA och av misstag skjutit ner ett ukrainskt trafikflygplan. Nedskjutningen var en tragisk händelse, tillstår han, men anklagar omvärlden för att utnyttja den för att skifta fokus från USA:s agerande.

ANNONS

Under tre dagar nekade Irans regim bestämt till att ha haft något att göra med kraschen i onsdags i förra veckan, då samtliga 176 ombord planet från flygbolaget UIA omkom. Men sedan militären slutligen erkände att planet skjutits ned av misstag har bland andra president Hassan Rohani gått ut med, för den iranska statsledningen, ovanligt kraftfulla ursäkter.

Landets högste ledare har dock hittills legat lågt, sånär som på rapporter från statliga medier om att han beordrade att sanningen skulle fram så fort han fick veta vad som hänt.

Och när han nu framträder i form av en ovanlig predikan under fredagsbönen fokuserar han främst på USA:s dödande av den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani. Attacken visar på USA:s "terroristiska väsen", säger ayatollan, enligt Reuters översättning, medan åhörarna skanderar "död åt USA".

ANNONS

"Gud är med oss"

Han fortsätter med att hylla Irans vedergällning i form av raketattacker mot amerikanska baser i Irak.

– Det faktum att Iran har förmågan att utdela ett sådant slag mot en stormakt visar att Gud är med oss, säger Khamenei enligt Reuters.

Efter att ha ägnat en lång stund åt att fördöma USA:s agerande berör han flygplansnedskjutningen, som han beskriver som en tragisk, sorglig händelse. Iran bör vidta åtgärder för att förhindra sådana händelser framöver, tillstår han.

Men flygkraschen har använts av Irans fiender för att försöka överskugga USA:s mord på Soleimani, säger han.

USA:s president Donald Trump har uttalat sig till stöd för de iranier som under de senaste dagarna demonstrerat mot regimens hantering av flygkraschen.

"Pajaser" i USA som påstår att de står på iraniernas sida ljuger, säger Khamenei under sin predikan, och uppmanar landets invånare att enas.

Starka spänningar

Senast ayatollan höll i fredagsbönen var i februari 2012, då regimen firade 33 år sedan den islamiska revolutionen och den högste ledaren i starka ordalag varnade USA för att slå till mot Iran med anledning av dess kärnenergiprogram.

Fredagens framträdande kommer efter en period av kraftiga spänningar sedan USA dödade Soleimani den 3 januari. Efter spänd väntan från omvärlden, som befarade att situationen skulle urarta i regelrätt krig, valde Iran några dagar senare att svara genom att attackera amerikanska baser i Irak, utan att någon amerikan dödades i angreppet.

ANNONS

Det var bara några timmar efter det som det iranska luftvärnet, på helspänn inför en eventuell motattack, sköt ner det ukrainska planet.

Det iranska styret är också pressat av en ekonomi som haltar betänkligt under hårda amerikanska sanktioner.

Landet skakades av stora protester i höstas som utlöstes av sänkta bränslesubventioner. Regimen svarade genom massgripanden och begränsningar av internettillgången. Flera hundra människor dödades i oroligheterna, enligt Amnesty International.

Ny våg

De massiva sorgemanifestationerna efter Qassem Soleimanis död, då miljontals människor strömmade ut på gatorna, gav dock en bild av ett land enat i protest mot USA.

Men hanteringen av flygplansnedskjutningen har sedan lett till en ny våg av regimkritiska demonstrationer, om än betydligt mindre än de i november.

I samband med fredagsbönen har myndigheterna organiserat landsomfattande manifestationer till stöd för revolutionsgardet, som tagit på sig ansvaret för flygplansnedskjutningen.

– I ett läge där man trodde att man hade saker och ting under kontroll uppstod plötsligt nya protester efter nedskjutningen. Predikan och de här demonstrationerna kan vara ett sätt att försöka parera den nya situation som uppstått, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Rättad: Irans kärnenergiprogram beskrevs på ett felaktigt sätt i tidigare versioner av denna text.

Mattias Mächs/TT

ANNONS

Ayatolla Ali Khamenei föddes i Iran 1940. Han är sedan 1989 landets högsta överhuvud.

Som ung på 1960-talet grundade han ett råd för militanta religiösa ledare i Mashhad och efter den islamiska revolutionen 1979 deltog han i grundandet av det senare upplösta Islamiska republikanska partiet.

År 1981 utsågs Khamenei till president, och 1989 efterträdde han ayatolla Khomeini. Han är nu landets högste religiöse ledare och främste uttolkare av den gudomliga lagen.

Ayatolla betyder Guds tecken på arabiska och är en hederstitel för en framstående islamisk dignitär inom shia. Titeln har både religiös och politisk betydelse.

Källa: ne.se

ANNONS