Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett par tänder en lykta för att fira det persiska nyåret.

Ayatollan: Iran står emot sanktioner

Irans ledare lovade i sina tal i samband med det persiska nyåret att försöka att ta kontroll över de skenande priserna, få stabilitet i valutan och skapa nya jobb efter ett år av ekonomisk kris.

Irans ekonomi har drabbats hårt av sanktionerna som infördes av USA i maj förra året, efter att man drog sig ur atomavtalet.

- Inför de allvarliga, och enligt de själva exempellösa, sanktionerna från USA och Europa, har det iranska folket visat upp en stark och kraftull reaktion både på det politiska och ekonomiska planet, sade Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei i ett förinspelat nyårstal som sändes på statlig tv.

Han sade vidare att ekonomiska svårigheter är landets stora problem och att det delvis beror på dålig hushållning, samt att regeringen bör möta det med ökad produktion.

President Hassan Rohani försvarade sin politik i sitt nyårstal, som sändes direkt efter ayatollans. Han uppmanade också landets olika politiska falanger att sluta bråka sinsemellan och i stället stå enade mot utländska fiender. Han skyllde de ekonomiska problemen främst på USA.

- Det här nyåret är ett år för att kontrollera inflationen, få balans gentemot de utländska valutamarknaderna och stärka vänskapen med våra grannländer.