Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump i samtal under mötet i Hanoi i februari i år.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump i samtal under mötet i Hanoi i februari i år.

Atomvinter i förhandlingar om nedrustning

Från svurna fiender till vänskaplighet – USA:s president Donald Trumps förhållande till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har genomgått en förvandling. Men med ett toppmöte som slutade i antiklimax och ett allt mer aggressivt nordkoreanskt tonläge ser utsikterna för några framgångar vid förhandlingsbordet minst sagt dåliga ut.

ANNONS
|

- USA:s linje i förhandlingarna är godtycklig och oärlig.

Orden kommer från en talesperson för det nordkoreanska utrikesdepartementet och kan tolkas som en återgång till brösttonerna som tidigare kännetecknade relationen till USA.

Efter misslyckandet i februari i Vietnams huvudstad Hanoi, där delegationer från båda länderna möttes för förhandlingar, tyder händelserna de senaste veckorna på att vänskapligheten mellan världspolitikens mest oförutsägbara ledare var högst tillfällig.

ANNONS

Fartygsbeslag och robotar

För några veckor sedan beslagtog USA ett nordkoreanskt fartyg som misstänks ha använts för att transportera kol – en vara som omfattas av de internationella sanktioner som gäller mot Nordkorea. Händelsen har av Nordkorea beskrivits som en stöld och har följts av krav på fartyget lämnas tillbaka.

Att kortdistansrobotar återigen avfyrades från nordkoreanska ramper för två veckor sedan har gett ännu mer bränsle till den upptrappade konflikten. Donald Trumps kommentarer efter de nya provskjutningarna har dock varit återhållsamma.

- Vi fortsätter vår relation, men vi får se vad som händer. Jag vet att de vill förhandla, de talar om förhandlingar. Men jag tror inte att de är redo att förhandla, sade Trump då.

Att få Nordkorea till förhandlingsbordet verkar i alla fall vara förenat med krav. Talespersonen för det nordkoreanska utrikesdepartementet levererade inte bara föga smickrande omdömen utan passade även på att ställa ett ultimatum: om inte USA blandar kortleken och erbjuder en ny giv innan årets slut blir det inga fler samtal om nedrustning.

Diplomatisk mellanväg

Donald Trumps Nordkoreapolitik har av flera bedömare lyfts fram som en framgång, därför är knappast nya provskjutningar och krigstrummor det ljud han vill höra från Koreahalvön. Hans reaktioner på händelseutvecklingen har följaktligen varit avvaktande.

ANNONS

I en artikel i tidningen The Washington Post pekar den amerikanska forskaren Vipin Narang på att det finns ett syfte med att vara försiktig i sina fördömanden av Nordkorea om man samtidigt vill få landet till förhandlingsbordet. Men att inte kalla en spade för en spade kan också äventyra framsteg när det gäller nedrustningen.

- En mellanväg skulle hålla dörren öppen för diplomati utan att uppmuntra Kim Jong-Un att pröva gränserna för vad USA accepterar.

TT

ANNONS