Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Arkivbild.

Assange ber domstol häva häktningsbeslut

Wikileaksgrundaren Julian Assange har bett en domstol i London att häva det häktningsbeslut som finns mot honom sedan han bröt mot borgensvillkoren. Väljer domstolen att godkänna hans begäran kommer han att sättas på fri fot.

- Hypotetiskt sett ja, det är vår tolkning, säger en talesperson från åklagarsidan till Reuters.

Assange tog 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London och bröt därmed mot villkoren för sin borgen. Sedan dess har Assange befunnit sig inne på ambassaden trots beskedet i maj förra året att Sverige lägger ned brottsutredningen. Brittisk polis har tidigare sagt att han ändå kommer att gripas om han lämnar byggnaden eftersom han brutit mot villkoren för sin borgen.

- Han försöker få häktningsbeslutet hävt eftersom svenskarna har bekräftat att utlämningsorden inte längre gäller, säger talespersonen.

Julian Assange kommer inte att lämna ambassaden innan det finns garantier för hans säkerhet, enligt ett tidigare uttalande. Den numera ecuadorianske medborgaren har tidigare nekats diplomatisk status vilket Ecuadors utrikesminister María Fernanda Espinosa tidigare beskrivit som en "värdig och rättvis" lösning på ärendet.

Hans långa vistelse på ambassaden i London är farlig för hans fysiska och psykiska hälsa, enligt en omfattande läkarundersökning vilket är bakgrunden till hans begäran.

Den 6 februari väntas domstolen komma med sitt beslut.